El regidor de Festes, Trànsit i Transports, José Ramón González, i del director de Màrqueting de Vectalia, Andrés Pinate, han presentat la macroproyección en 3D i 4K, que per primera vegada es realitzarà sobre la façana de l’Ajuntament d’Alacant amb un conte de Nadal en el qual es narra la relació de Papa Noel (Sant Nicolás) amb la ciutat. El vídeo, presentat com la proposta més innovadora del programa nadalenc del consistori, porta per títol “Un Nadal Alacantí”. L’estrena serà el divendres 21 a les 19.30 hores es podrà veure fins al dissabte 29 en tres passades diàries, excepte el 24 que hi haurà només un.

José Ramón González ha explicat com a través d’aquest vídeo narratiu d’uns nou minuts de durada es relata el vincle entre Papà Noel i Alacant durant un viatge amb vaixell. “Aquest modern conte nadalenc en format audiovisual aprofundirà en la història de Sant Nicolás, la seua relació amb el mite de l’internacional de Santa Claus i la llegenda que sorgeix en aquesta ciutat, de la qual és patró” ha comentat l’edil.

L’animació es projectarà sobre la façana de l’Ajuntament des del divendres 21 fins a dissabte 29 de desembre a les 19.30, les 20.30 i les 21.30 hores. Amb l’excepció del dia 24 de desembre, quan només hi haurà un passe a les 19.30. La primera projecció que inaugurarà les passades del videomapping serà el 21 de desembre a les 19.30 hores en la Plaça de l’Ajuntament.

José Ramón González ha explicat que per a l’estrena, encara que és gratuït i amb accés lliure, s’ha convidat a les belleses infantils amb motiu de la celebració de Fogueres en Nadal Infantil i es disposaran cadires només per a aquest dia. “Hem fet un esforç molt gran amb una proposta innovadora perquè volem que Alacant siga la capital de la província i també del Nadal”.

La història del vídeo

A través del compte arrere del buit del rellotge, els espectadors començaran a viure aquest conte nadalenc que es remunta al segle XVII. Des d’Alacant fins a tot el nord d’Europa i més enllà de les Rusias es va estendre el culte a Sant Nicolás, patró d’Alacant. Per la seua generositat i amabilitat envers els necessitats i els més xicotets, va ser dit el bisbe dels xiquets, als qui a poc a poc va anar repartint la seua fortuna personal.

Conten les històries i la llegendes que, els primers dies de desembre, partia el vaixell Spanje, amb Sant Nicolás a bord cap al nord d’Europa. Els seus cellers anaven repletes de regals: joguets, taronges, mandarines i dolços. El seu objectiu sempre es complia, malgrat la perillosa travessia, sortejant forts vents, les altes ones i els intensos corrents de l’Oceà Atlàntic i el vaixell arribava a la seua destinació, sempre a temps per a portar els regals als xiquets.

Aquesta llegenda s’expandeix pel món arribant fins i tot als Estats Units, a través de la tradició familiar, amb orígens a Alacant, i el seu nom va anar derivant de Sant Nicolás, Sinter Klaas o San Nikolaus fins a acabar com el conegut Santa Claus.

Dades de la producció del vídeo

El representant de Vectalia, empresa concessionària del servei d’autobús urbà d’Alacant i patrocinadora de l’esdeveniment, ha explicat que “la producció del vídeo ha comptat amb la col·laboració d’un equip d’il·lustradors digitals, dissenyadors de contingut 3D i efectes especials que amb les seues creacions donaran vida a aquest conte nadalenc per a tota la família que es projectarà en la façana de l’Ajuntament”.

“La novetat en aquest tipus de videomappings ha sigut la d’incloure narració, ja que es deriva una complexitat addicional d’acompanyar les escenes amb veu, la qual cosa ha suposat un repte addicional en la producció” ha comentat l’edil.

La veu que dóna vida al recorregut és a càrrec d’un reconegut doblador espanyol que es coneixerà el dia de l’estrena de la projecció -el divendres 21 a les 19.30 hores-, encara que el regidor de Festes ha comentat que “té una veu greu que delectarà a grans i xics, ja que doblega a grans actors de pel·lícules amb moltíssima acceptació en tots els públics”.

La música igualment ha sigut creada per a acompanyar les imatges i la narració, d’aquesta projecció que en 3D que cobrirà la façana de l’Ajuntament. José Ramón González ha ressaltat que “per a la realització del guió i dels grafismes s’ha recorregut als arxivaments històrics de la façana i a la documentació existent de les llegendes per a poder oferir una aproximació històrica a la rondalla”.

Dispositiu tècnic en la plaça

El regidor de Festes ha explicat finament que “en la plaça s’instal·laran tres torres de bastida de huit metres d’altura, on se situaran els projectors làser de 35.000 lúmens amb resolució 4K que projectaran en els 1500 metres quadrats de la façana de l’Ajuntament”.

També s’instal·laran altaveus amb una potència de so digital envolupant de 16.000 watts d’alta fidelitat, que estaran situats en el frontal de l’edifici per a garantir una experiència de so envolupant.

Transport gratuït

L’edil de Transports també ha anunciat que durant dues setmanes centrals del Nadal s’obrirà un carril exclusiu per a autobús i taxi d’entrada en l’avinguda Juan Bautisa Lafora, com ja es va fer en Fogueres. A més ha recordat que s’ha posat una línia especial gratuïta que connecta tots els punts neuràlgics del nadal alacantí, amb eixida des de la Rambla i amb parada en Plaza de Bous i avinguda Federico Soto.

José Ramón González ha afegit que es distribuiran 44.000 fullets informatius en els quals es recull l’itinerari i horaris de la Línia Circular especial i gratuïta de Nadal, així com la resta de línies de transport públic, TRAM i parades de taxi, perquè alacantins i visitants puguen gaudir de la ciutat utilitzant el transport públic. A més es realitzarà una campanya publicitària en premsa i radi animant a deixar el vehicle a casa i viatjar en el transport públic.