L’Equip de Govern ha realitzat alguns dels projectes de rehabilitació i adequació més urgents del Castell de Santa Bàrbara. Tal com ha assenyalat l’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla «després de tres anys de deixadesa per part del tripartit, hem treballat dur perquè a la fi de 2018, alguns dels treballs més necessaris al Castell estigueren finalitzats».

«És fonamental treballar en dos àmbits; d’una banda la rehabilitació i manteniment del propi patrimoni, i per un altre, la introducció d’elements que permeten la millora de la visita per part dels usuaris».

Un dels projectes de més envergadura, tant des del punt de vista patrimonial com de seguretat que s’ha realitzat, és el Projecte arquitectònic per al Baluard de la Mina, de cara a la seua restauració davant el perill d’ensorraments parcials.

S’han realitzat i executat, d’una banda, el projecte de restauració del parapet defensiu, també anomenat «falsabraga», per davant del Baluard del Rei del Castell de Santa Bàrbara, i per un altre el projecte de restauració de l’escala del Pati d’Armes que dóna accés al Baluard del Rei (zona de la cafeteria del Castell).

Referent a la restauració del llenç oest de la muralla del Castell, que va patir col·lapse al juny de 2017, i que actualment impedeix el pas habitual de vianants que pugen al Castell des de la Ereta, actualment està en fase de licitació, després de la subvenció rebuda per a abordar aquest treball per part de la Diputació d’Alacant, i ja obtinguts els informes favorables a nivell patrimonial sobre el projecte a realitzar.

Un altre dels objectius de l’actual Equip de Govern és la millora de l’experiència en la visita. Per això, i després d’un temps sense poder visitar-se, s’ha reobert al públic la «Cova dels Anglesos» amb l’arranjament de l’audiovisual que allí s’emet per a informació dels visitants i s’ha habilitat una pantalla de televisió de grans dimensions per al visionat del vídeo sobre la història d’Alacant i el seu Castillo que s’emet en el Cos d’Enginyers-Centre de Recepció de Visitants CERV.

Padilla, ha visitat les millores realitzades i ha destacat «que qualsevol visitant que accedisca a la fortalesa ara, podrà comprovar una important millora, tant en la neteja d’aquesta, com en les instal·lacions i serveis que ofereix». Malgrat això, l’edil ha confirmat «que des de l’Ajuntament continuem detectant deficiències, que en la mesura de les nostres possibilitats seran esmenades en els pròxims mesos».