El president del Patronat de l’Habitatge de l’Ajuntament d’Alacant, José Ramón González, i la directora del Centre Sant Rafael, Ana Carratalá, han inaugurat l’exposició ‘Em Veus, en comunitat. Fotógraf@s amb discapacitat’, dirigida per la fotorreportera, Pilar Cortés, que mostra a través de fotos la mirada de dotze veïns del barri antic amb discapacitat intel·lectual. L’exposició es podrà gaudir fins el mes vinent de setembre, i pretén que tinga caràcter itinerant, per a poder portar aquest missatge a més espais públics de la ciutat.
Aquesta exposició, és el resultat de l’experiència d’un taller de fotografia en la qual han participat els residents que viuen en les dues llars cedits pel Patronat de l’Habitatge al Centre de Sant Rafael, el primer d’ells fa 20 anys.
La mostra podrà ser contemplada als balcons de la seu del Patronat de l’Habitatge, en la Plaça de la Santíssima Faç, per totes les persones que visiten el barri antic. A més, hi ha una segona exposició amb una vintena de fotos, en l’edifici municipal El Claustre, que es complementa amb una projecció digital de l’exposició en les seues vidrieres, que es projectarà en horari nocturn de 21.30 a 13.30 hores, de tal manera que es puga visitar a quasi qualsevol hora del dia, sense estar subjecta a horaris.
El regidor José Ramón González ha posat en valor aquesta col·laboració en una exposició pionera destacat “la importància d’aquesta iniciativa amb la qual s’aconsegueix a través fotografies descobrir com viuen els veïns en el Barri antic amb discapacitat intel·lectual, i que serveix per a aconseguir la seua plena inclusió en la vida del barri i en les relacions amb els veïns dels quals són ja grans coneguts”.
La directora del Centre Sant Rafael, Ana Carratalá, s’ha mostrat molt emocionada i agraïda “al Patronat, a tot l’equip i especialment a Pilar, en Em Veus, s’aprecia el treball que desenvolupem i visibilitza la capacitat artística d’aquestes persones perquè es vegen com en relacionen amb unes altres i que el barri els senta més seu, en un projecte que ha sigut molt complet”.
Les fotografies es van realitzar amb unes primeres sessions que van tindre lloc abans del confinament l’any 2020, on van aprendre a manejar una càmera digital, a enquadrar, a retratar-se els uns als altres. Després del confinament es van reprendre les eixides pel barri antic d’Alacant, per a conéixer i retratar al seu veïnat, gaudir de la fotografia mentre se sentien part del barri on estan els seus habitatges.
El regidor José Ramón González després de la inauguració ha agraït també “el treball que desenvolupen en el Centre de Sant Rafael, tenen tota la meua admiració, catorze persones viuen en dos pisos tutelats cedits pel Patronat i com veiem viuen totalment integrats en el barri i es relacionen amb els veïns”, al mateix temps que va incidir en què “no són fàcils de fer aquestes fotos, donar-los les gràcies a tots perquè aquesta iniciativa és molt important per a ells que els revitalitza, i al Patronat que han fet una labor de col·laboració fonamental per a tirar avant aquesta exposició”.
Per la seua part la fotorreportera, Pilar Cortés, ha explicat que “aquest projecte naix en 2019 amb els dotze fotògrafs del Centre, es va parar en la pandèmia i s’ha représ ara per a finalitzar-lo. Són dotze fotògrafs els que han participat, i la idea naix perquè ells retrataren el que els envolta, des de les seues eixides pel barri antic, els veïns, el Maca que ells visiten molt, quan van al mercat totes les seues activitats i tot el que envolta, per això la idea és Em veus en Comunitat, i que la gent puga veure amb aquestes fotos la seua mirada”.
L’Ajuntament d’Alacant col·labora en la producció i muntatge de l’exposició, i s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa donada la vinculació amb el Centre Sant Rafael, que naix l’any 2.000 quan el Patronat de l’habitatge i la Fundació San Francisco de Borja crea una llar en el barri antic per a un grup de residents del centre Sant Rafael de Santa faç, i es van cedir dos habitatges del Patronat, en el cor del barri antic, situades al carrer Toledo/Maldonado, i a més s’encarrega de la Rehabilitació del Centre Històric i de la regeneració urbana d’aquest.
Centre de Sant Rafael
El Centre Sant Rafael porta més de 35 fent costat a persones amb discapacitat intel·lectual a Alacant. En l’actualitat disposa d’una residència, un centre de dia, un centre en la comunitat i dos habitatges amb suports en el barri antic d’Alacant cedides pel Patronat Municipal de l’Habitatge al Centre Sant Rafael – Fundación San Francisco de Borja. Amb una projecció clara de participació i contribució en la comunitat Sant Rafael treballa, en la mesura que siga possible, per generar oportunitats de vida plena a les persones amb discapacitat.
Fotorreportera, Pilar Cortés
Pilar Cortés, fotògrafa alacantina amb una llarga trajectòria com a fotògrafa de premsa, arranca la proposta Em Veus l’any 2008 i des de llavors ha produït tres exposicions: Al setembre de 2018 es realitza l’exposició inaugural del projecte a la Sala d’Exposicions del Diari Informació. Al desembre de 2019, després de ser seleccionats pel projecte Altaveu del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, exposa en el Centre de Cultura Contemporànea del Carme, València. I al març de 2020, es va exposar en el MACA amb motiu de la inauguració del certamen PhotoAlicante 2020.
Em Veus en Comunitat, gràcies al Patronat Municipal de l’Habitatge ofereix l’oportunitat de conéixer la mirada de les persones amb discapacitat intel·lectual amb fotografies en gran format situades els balcons de la seu del Patronat i en l’Edifici municipal El Claustre en el centre històric de la ciutat d’Alacant. Una exposició que estarà disponible a la ciutadania durant els mesos de juliol, agost i setembre de 2021.
Un somni fet realitat per a moltes persones que necessiten veure reconeguts els seus drets de ciutadania i rebre els suports necessaris.
Esperem que gaudiu d’aquesta mirada meravellosa.
www.csanrafael.org
www.pilarcortes.es
www.tallermeves.com
www.vivienda.alicante.es
Comentarios