L’Ajuntament d’Alacant té previst aprovar en la Junta de Govern del pròxim dimarts la proposta d’adjudicació de la redacció del Pla director d’intervenció i usos dels projectes de l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Inclusió EDUSI a favor de la UTE:CIGARRERAS, a proposta de la Mesa de Contractació en haver quedat classificada en primer lloc entre les mercantils presentades amb una oferta de 403.333 euros. D’aquesta manera, el consistori alacantí impulsa el desenvolupament de nous espais en l’àrea soci cultural de les Cigarreras, antiga fàbrica de tabacs, i avançarà en la recuperació del claustre de l’antiga Casa de la Misericòrdia, fita arquectónico singular d’aquest antic conglomerat industrial d’edificis que comportaran inversions de 17 milions d’euros.

El tinent d’alcalde i regidor de Contractació, Manuel Villar, ha explicat que l’oferta realitzada per la UTE és de 403.333€, la qual cosa redueix el preu inicial de licitació en 218.607€, el concurs de la qual va eixir per 621.940€ per a la redacció de tots els projectes que estan cridats a convertir-se en un referent soci cultural que reforçaran la capitalitat d’Alacant com a element de referència en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, i que comportaran inversions de 17 milions d’euros.

Característiques

Concretament, en aquest contracte es preveu realitzar el pla director de la zona de la Plaça de Bous, la redacció de l’estudi previ del conjunt de Cigarreras i la redacció del projecte bàsic d’execució de la Casa de la Misericòrdia. Una vegada conclosa la definició d’usos, la rehabilitació en Les Cigrarreras costaria uns 12 milions d’euros i l’actuació a la Casa de la Misericòrdia suposaria quasi 5 milions d’euros.

Tal com van anunciar els edils d’Urbanisme, Adrián Santos, el de Coordinació de Projectes, Antonio Peral, i de Cultura, Antonio Manresa, el projecte forma part del denominat projecte europeu Edusi (desenvolupament OI4) comprés entre els dos castells i que s’estén pels barris de Campoamor i Carolinas Baixes.

L’adjudicatari del concurs definirà els usos de tot l’espai urbà que envolta la Plaça de Bous -conegut com OI4-, també haurà de determinar els usos de l’antic edifici de Tabacalera i haurà de presentar el projecte d’execució per a l’Antiga Casa de la Misericòrdia.

El regidor de Urbanísmo, Adrián Santos, va assenyalar que “a nivell urbanístic és una aposta molt important per a rehabilitar tota aqueixa zona de la ciutat, un espai que actualment està degradada i aqueix és un dels objectius de la Edusi“.

Santos va ressaltar que el complex serà un referent a nivell provincial amb una inversió de 17 milions d’euros amb la qual Alacant “guanya pes específic en la seua aposta per exercir de capitalitat i convertir-se en un referent a nivell provincial i de la Comunitat Valenciana”.

Per part seua, l’edil Antonio Peral va indicar que “no sols consisteix a posar unitats culturals o d’ús institucional o empresarial, a més cal incorporar a aqueix entorn altres elements que siguen disruptivos, atractius per al turisme, que permeten que allò siga un projecte que canvie i revalorice el barri”, amb elements comercials o turístics.

En aquest sentit, el responsable de Cultura, Antonio Maresa ha destacat que amb aquestes actuacions “no sols revitalitzaran la zona, sinó que serviran per a transformar els usos i costums de les gents que allí viuen, amb una gran càrrega cultural”.