L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, ha inaugurat aquest matí l’exposició fotogràfica, organitzada pel Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme i Fundació Víctimes del Terrorisme, que compta amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant i Galeria Pilar Serra, i pot visitar-se des d’ahir fins al 27 de gener de 2019 en l’hall de l’antiga estació d’autobusos.

La mostra, de caràcter històric i documental, retrata l’escenari “a l’hora i en el lloc” on un esdeveniment tràgic ha deixat una ferida permanent.

Eduardo Nave, comissari de l’exposició, es desplaça fins a aquells enclavaments on l’organització terrorista ETA ha comés un atemptat des de la dècada dels seixanta fins a l’actualitat i se sotmet a la naturalesa dels fets perpetrats. El mateix dia, a l’hora exacta, ingressa en l’escena precisa i realitza una presa fotogràfica.

Realitzat al llarg de cinc anys (2008-2013), el projecte està compost per fotografies, titulars de premsa, transcripcions de radi, coordenades espacials, així com enregistraments de vídeo i àudio de cada escenari. Exposada per primera vegada, es tracta d’una mostra en la qual tant l’obra, com el disseny expositiu i el seu enfocament conceptual, estan en perfecte diàleg i sintonia.

Una exposició que posa l’èmfasi en l’escolta i el reconeixement de la memòria individual i col·lectiva però també en el treball de camp i de documentació realitzat pel mateix autor. D’ací el seu caràcter d’arxiu, de registre, de record i de document històric.

Nau ens convida a reflexionar sobre el mutisme i la mutilació que pateix l’individu i el seu entorn a partir de referències històriques. Sens dubte el conjunt de la seua obra immortalitza el símptoma en la imatge i convoca la urgència de l’escolta, ampliant així l’experiència emocional de les seues fotografies.

Exposició "A la hora, en el lugar"Exposició «A la hora, en el lugar»