L’Ajuntament d’Alacant ha aprovat en Junta de Govern la contractació a la UTE: Ramón Esteve Estudio d’Arquitectura SLP la redacció del Pla director d’intervenció i usos dels projectes de l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Inclusió EDUSI, amb un pressupost de 559.746 euros, per a dur a terme el desenvolupament de l’àrea soci cultural de les Cigarreras, antiga fàbrica de tabacs, i la recuperació del claustre de l’antiga Casa de la Misericòrdia, a la mercantil classificada en primer lloc, després de justificar degudament la baixa oferida.

El regidor d’Urbanisme, Adrián Santos, signant de la proposta ha explicat que aquest contracte permetrà “la redacció de tots els projectes pendents d’aquest complex municipal, que està cridats a convertir-se en un referent soci cultural que reforçaran la capitalitat d’Alacant com a element de referència en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, i que comportaran inversions de 17 milions d’euros”.

Concretament, es preveu realitzar el pla director de la zona de la Plaça de Bous, la redacció de l’estudi previ del conjunt de Cigarreras i la redacció del projecte bàsic d’execució de la Casa de la Misericòrdia. Una vegada conclosa la definició d’usos, la rehabilitació en Les Cigarreras costaria uns 12 milions d’euros i l’actuació a la Casa de la Misericòrdia suposaria quasi 5 milions d’euros.

L’adjudicatari del concurs haurà de definir els usos de tot l’espai urbà que envolta la Plaça de Bous -conegut com OI4-, també haurà de determinar els usos de l’antic edifici de Tabacalera i haurà de presentar el projecte d’execució per a l’Antiga Casa de la Misericòrdia.

Adrián Santos ha comentat que “des del punt de vista urbanístic és una aposta molt important per a rehabilitar tota aqueixa zona de la ciutat, un espai que actualment està degradada i aqueix és un dels objectius de la Edusi, al mateix temps que recuperem edificis històrics de la ciutat“.

Santos ha ressaltat que el complex serà un referent a nivell provincial amb una inversió de 17 milions d’euros amb la qual Alacant “guanya pes específic en la seua aposta per exercir de capitalitat i convertir-se en un referent a nivell provincial i de la Comunitat Valenciana”.

Santos ha destacat de la mateixa forma la participació en tot aquest projecte de les regidories de Cultura i Coordinació de Projectes, que dirigeixen els edils, Antonio Manresa i Antonio Peral, respectivament, que donen gran projecció a aquesta iniciativa en la seua conversió com un node cultural d’avantguarda i en la captació de fons europeus per a cofinançar tota aquesta actuació que comprén l’àrea urbana situada entre els dos castells.