L’Ajuntament d’Alacant ha tret a licitació el contracte per a realitzar els Serveis de planificació, organització, creativitat, desenvolupament i comunicació dels actes commemoratius del Centenari del Mercat Central amb un pressupost de 299.978€. Així ho ha anunciat aquest matí la regidora de Mercats, Lidia López, destacant que “és un segle d’història que volem posar en valor amb un ampli programa d’esdeveniments del Mercat perquè tots coneguen de prop aquesta icona de la nostra ciutat”.
L’empresa adjudicatària del contracte s’encarregarà fins al mes de novembre de planificar i organitzar la programació del Centenari, l’edil Lidia López va anunciar que en el plec es contempla “l’execució i projecció d’un vídeo mapping en la façana del Mercat Central, d’uns deu minuts, contant la seua història, situacions viscudes i amb un contingut inèdit”.
Amb la construcció del Mercat Central vi a substituir el mercat existent a principis del segle XX, a la Porta de la Mar. El Mercat Central, en l’emplaçament que hui coneixem, va ser inaugurat el 12 de novembre de 1922, i compleix cent anys des de la seua inauguració i el consistori municipal, amb la col·laboració d’altres entitats, administracions i particulars, pretén realitzar un conjunt d’actuacions que vinguen a commemorar el referit centenari.
La regidora de Mercats ha incidit en “la il·lusió amb la qual l’Ajuntament està organitzant el programa d’actes del Mercat per a celebrar les activitats i esdeveniments amb els quals retrà homenatge a la història dels cent anys del nostre Mercat, amb visites guiades pel Mercat Central, una exposició fotogràfica, ponències-xou cooking i una Trobada Nacional de Mercats”.
Ponències-xou cooking impartits per Xefs de reconegut prestigi
L’Ajuntament ha proposat un esdeveniment amb la participació de 10 xefs de reconegut prestigi dels quals, almenys, 8 d’ells tinguen una Estrela Michelin i/o un Sol Repsol. Les ponències-xou cooking previstes s’impartiran en la cuina del Centre de Recursos de Consum (A prop), subsótano del Mercat Central, o un altre emplaçament que es considere convenient.
Aquestes ponències-xou cooking tenen com a objectiu principal el suport a la consolidació, impuls i promoció dels productes que es venen el Mercat Central, amb especial atenció a les figures de qualitat, productes Km. 0, productes ecològics
Espai d’experiències i degustacions
En el contracte que licita l’Ajuntament es proposa un espai d’experiències amb degustacions, en el qual s’instal·laran dos estands a l’interior del mercat, perquè els proveïdors del Mercat Central o entitats que vulguen prestar la seua col·laboració amb el centenari, puguen oferir serveis/experiències i/o degustacions gratuïtes dels seus productes als clients. Els estands, estaran personalitzats amb la imatge del centenari.
La regidora Lidia López, va subratllar que el nostre Mercat al seu torn és “un pol d’atracció turística i el vaixell almirall de la gastronomia alacantina” per això va anunciar que dins del programa “tenim un espai per a les degustacions, xou cookings i per a exposar els nostres productes i posar-los en valor promocionant-los”.
Celebració de la II Trobada Nacional de Mercats
Així mateix està prevista la celebració de la II Trobada Nacional de Mercats en col·laboració amb la Confederació Nacional de Mercats tradicionals de proveïments d’Espanya i la Confederació de Comerç d’Alacant, Castelló i València, que es desenvoluparan del 23 al 25 d’octubre.
Visites Guiades
El Mercat comptarà amb visites guiades en castellà, valencià i anglés, representacions teatrals de recreació històrica del Mercat i la ciutat, d’aproximadament 1 hora i visites teatralitzades/animades.
Gestió d’un punt permanent d’informació i venda de marxandatge relacionat amb el centenari
El Centenari del Mercat també contempla un punt d’informació que se situarà en l’antic quiosc de torrons situat en la façana principal que bufona amb el carrer Calderón de la Barca, que de 10 a 14 hores de dilluns a dissabte, vendrà marxandatge, i facilitarà la informació i fullets.
Exposició fotogràfica
Tal com es va avançar en l’acte de presentació del logotip del Centenari es prepararà una Exposició fotogràfica, com a activitat de dinamització i reclam turístic. La regidora Lidia López va explicar que “l’exposició se situarà en l’entrada del Mercat Central, i s’exposarà totes les imatges disponibles del Mercat Central i ciutat, i serà un esdeveniment coordinat amb el departament de Patrimoni Integral de la regidoria de Cultura”.
Activitats de dinamització, tallers, animacions, espectacles
El programa també inclou activitats i espectacles gratuïts per al públic que dotaran de contingut lúdic a la celebració del centenari. Les activitats previstes van assenyalar l’edil de Mercats consistiran en “concerts de música, actuacions teatrals, actuacions de dansa o altres arts escèniques, tallers, contacontes infantil, espectacles de màgia amb grups o artistes alacantins”.
Campanya de publicitat
La promoció d’aquest esdeveniment es durà a terme amb la contractació d’una campanya de publicitat, imatge i comunicació del centenari i de tots els actes, i el disseny d’un portal web amb generació de continguts, actualització constant d’informació de les activitats i programació de cada moment en castellà, valencià i anglés, i difusió en les xarxes socials, amb generació de continguts, actualització constant de les activitats i programació del centenari.