L’Ajuntament, a través de la Regidoria de Trànsit, Transports i Seguretat, dirigida en funcions per l’edil José Ramón González, ha publicat les bases i ha obert el termini d’inscripció perquè les comissions puguen participar en el concurs i optar a guanyar el “Premi a la Foguera més accessible”. Aquesta mesura se suma a altres iniciatives pioneres que el consistori alacantí impulsa per primera vegada per a aconseguir unes festes accessibles com el Pla d’Accessibilitat i la Foguera Oficial Accessible.
El regidor de Festes en funcions, José Ramón González, ha posat en valor que “existeixen moltes comissions que compleixen amb els requisits d’accessibilitat”, i ha destacat que des de l’Ajuntament “ens sembla molt important difondre aquestes bones pràctiques, incentivar-les i reconéixer-les, per la qual cosa hem posat en marxa per primera vegada aquest ‘Premi a la Foguera més accessible’”.
Requisits que premiarà el jurat del premi.
Les fogueres que vulguen participar hauran d’aportar una memòria descriptiva de les mesures d’accessibilitat dutes a terme per la seua Foguera, i el jurat premiarà sobretot que complisquen els següents requisits: l’ample mínim per als vianants d’1.80 m al voltant de tota la foguera, no hauran escalons, regruixos ni obstacles al voltant de tota la foguera, amb pendents longitudinals màxims de 10% i transversals de 2%.
A més s’estipula que el clos perimetral de la foguera no tindrà elements opacs, que dificulten la visió, a una altura superior de 70 cm, l’adaptació de cartel·les a qualsevol tipus de lectura per a persones amb capacitats diferents, que tinguen Ninot tàctil per a invidents, entre altres mesures que faciliten la seua accessibilitat.
A més, l’edil de Seguretat ha ressaltat que “la iniciativa de premiar a la Foguera Més Accessible es vol impulsar enguany amb l’objectiu d’aconseguir que les persones amb mobilitat reduïda o amb alguna discapacitat puguen gaudir d’unes festes de Fogueres en igualtat de condicions i perquè l’accessibilitat siga un requisit a complir en els pròxims anys”.
Presentació de sol·licituds fins al 10 de juny.
Totes les comissions de Fogueres inscrites en la Federació dels Fogueres podran participar en la convocatòria. Per a inscriure’s serà necessari enviar un correu electrònic a la direcciónfederacio@hogueras.es, indicant en l’assumpte “Premi Foguera més accessible” i adjuntant la sol·licitud de participació, que es pot descarregar en la web de l’Ajuntament, al costat d’una memòria d’una cara de fulla, grandària A4, amb les característiques del monument concursant.
El termini d’inscripció finalitza dilluns que ve 10 de juny, dia en què es podrà enviar l’esmentat correu electrònic fins a les 21.00 hores. El premi està dotat amb 1.500 euros i l’Ajuntament estarà a càrrec de conformar el jurat, que farà una preselecció de les fogueres que concorreran, ateses les memòries enviades en la sol·licitud, i que visitarà les fogueres inscrites el dia 21 de juny per a valorar els monuments segons els requisits i les puntuacions estipulades en les bases, que es poden consultar en la pàgina web consistorial.
Pla d’Accessibilitat i Foguera Oficial Accessible
El Pla d’Accessibilitat del Fogueres s’ha impulsat per la Regidoria de Trànsit i Transports de l’Ajuntament d’Alacant, i ha sigut elaborat per COCEMFE. El pla inclou un decàleg de bones pràctiques entre les Fogueres d’Alacant perquè tots els racós i la gent de la festa els coneguen.
Sobre aquest tema, González ha subratllat la bona predisposició que existeix des de la Federació de Fogueres per a dur-ho a terme ja que “és necessària la implicació de les comissions perquè siga una realitat, perquè està previst implantar des d’enguany algunes de les iniciatives emmarcades en el Pla”.
En aqueix sentit, el regidor en funcions ha recordat que, com es va anunciar, “la Foguera oficial de la Plaça de l’Ajuntament, el lema del qual és ‘Amb una altra Mirada’, serà inclusiva enguany per primera vegada, amb l’objectiu de servir d’exemple i bona pràctica per als altres monuments d’Alacant, perquè l’objectiu és que en 2020 s’establisca com a norma per a totes les fogueres el complir amb el Pla d’Accessibilitat en els seus monuments”.
D’aquesta forma, la Foguera Oficial comptarà amb un itinerari per als vianants accessible i sense obstacles al voltant del monument, s’habilitaran quatre àudio-guies, cartel·les especials, adaptades a la lectura fàcil. Per a dur a terme aquestes mesures es compta amb un pressupost de 5.145 euros.
Volem unes Fogueres del 2019 inclusives perquè les nostres festes siguen millors, per això és necessari fer un pas avant amb iniciatives pilot”, ha asseverat González, qui també ha destacat l’ampliació de l’espai reservat en les Mascletàs de la Plaça dels Estels i autobusos accessibles que recorreran els monuments de Fogueres Especials, entre altres de les novetats, part del Pla d’Accessibilitat, que l’Ajuntament impulsarà per primera vegada en les festes d’enguany.