L’Ajuntament d’Alacant ha instal·lat un monòlit en el passeig de l’Esplanada informat sobre la història del baluard de Sant Carles, que va ser descobert l’any passat en el mític passeig alacantí durant les obres del col·lector de sanejament i xarxa d’impulsió que realitzava allí Aguas de Alicante.

En concret, es va localitzar part de la fonamentació d’un tram del baluard, una part important del sistema defensiu de la ciutat en el segle XVIII. La troballa va obligar a modificar les obres amb la finalitat de respectar les restes arqueològic.

Ara l’Ajuntament d’Alacant ha col·locat juntament amb Aigües d’Alacant un monòlit explicatiu en la intersecció entre el carrer Canalejas i l’Esplanada, deixant constància de l’existència de les restes i informant de la repercussió històrica que el baluard de Sant Carles va tindre a la ciutat d’Alacant.

El regidor de Patrimoni de l’Ajuntament d’Alacant, Carlos Castillo, ha assenyalat la importància de “recuperar i posar en valor el nostre patrimoni arqueològic perquè tots els alacantins coneguen part de la història de la ciutat”.

Tal com destaca la placa informativa, la demolició del baluard va coincidir amb els projectes d’expansió de la ciutat, que contemplaven el Castell de Santa Bàrbara com a únic reducte defensiu a conservar a la ciutat.

El baluard estava configurat per un mur d’uns set metres d’altura que es coronava amb mitjà bocel, al qual treien el cap les boques de diversos canons. Un altre murallón més alt formava angle amb aquest, que tenia un fossat davant. A l’interior es localitzaven plataformes de fusta, magatzems per a queviures i municions i pavelló per a la tropa.