L’alcalde d’Alacant ha avançat aquesta iniciativa amb motiu de l’obertura oficial de l’exposició titulada “Nova Tabarca, 250 anys. Estampes tabarquines”, que va tindre lloc aquest divendres en el Centre Municipal de les Arts, en el barri històric.

La mostra està conformada per una col·lecció fotogràfica i per un document singular i històric: el cens «Matrícula dels Tabarquinos», que recull el llistat amb els noms dels mateixos a la seua arribada a Alacant, després de la seua captivitat en el nord d’Àfrica, que va seguir al desallotjament del seu anterior assentament en Tabarka, l’illa en aigües de Tunísia que va ser centre important d’explotació de coral roig.

Homenatge

L’alcalde ha estat acompanyat en l’obertura de l’exposició pels regidors de Cultura, Antonio Manresa, i de Medi Ambient, Manuel Villar, així com per altres integrants de la Corporació.

L’alcalde ha manifestat que l’Ajuntament està treballant per a aprofitar monuments de l’illa per a ús ciutadà. “És una vella aspiració. Quan era regidor de Medi Ambient vaig començar a gestionar la cessió per a l’Ajuntament de la torre San José. Seguim en això, estem en converses i és una aspiració que seria importantíssima per a l’illa. Fins i tot que es rehabilitara per dins i es destinara a usos culturals, que és el nostre objectiu. Que puga ser visitada i aprofitada per tots aquells que estimen i que volen conéixer l’illa de Tabarca” ha especificat Luis Barcala.

Colonització permanent

Amb la mostra es reconeixen els 250 anys de colonització permanent de l’illa alacantina de Tabarca i es posa en valor l’esforç vital i l’adaptació dels seus històrics residents, que conserven cognoms molt recognoscibles per als alacantins, com a Rus, Parodi, Jacopino, Pitaluga, Ferrandi o Bus.

La mostra està composta, bàsicament, d’imatges antigues, principalment de la segona meitat del segle XX, procedents dels fons de l’Arxiu Municipal i de col·leccions particulars dels propis tabarquinos.

Dates i horaris

L’exposició “Nova Tabarca, 250 anys. Estampes tabarquinas” s’ofereix fins al 29 de gener i ajuda a diversificar la cartellera cultural i d’oci de la ciutat. La mostra es podrà visitar amb els següents horaris:

Del 17 de desembre a l’11 de gener, de dilluns a divendres:

Matins, de 9.00 a 14.00 hores.

Del 12 al 29 de gener, de dilluns a divendres:

Matins, de 9: 00 a 14.00 hores.

Vesprades, de 16.30 a 21.30 hores.

Canviat de nom de les sales de la Llotja

L’alcalde i el regidor de Cultura també van protagonitzar ahir el descobriment de les plaques amb les quals es canvien de nom les tres sales expositives del complex cultural de la Llotja del Peix.

Les sales es coneixien fins ara amb les denominacions A, B i C i reben el nou nom de Tabarca, “Luceros” i Esplanada.

Foto; Ayuntamiento de Alicante/Ernesto Caparrós