És el primer acte de la Setmana Modernista. La mostra s’inaugura el dijous, 1 de setembre i es podrà visitar fins al 25 de setembre
L’Ajuntament d’Alcoi ha organitzat una exposició titulada ‘Francisco Laporta Valor, 1849-1914. Pintura, matèria i esperit’. La mostra s’emmarca en els actes de la Setmana Modernista 2022 que homenatja a aquest artista alcoià. La inauguració serà aquest dijous 1 de setembre, a les 19 hores en la Capella de l’Antic Asil.
Es tracta de la primera antològica dedicada a aquest artista i reuneix més de 40 obres, la majoria provinents de col·leccions particulars i completament inèdites. A més hi ha obres cedides per institucions com la Diputació d’Alacant, l’Associació de Sant Jordi, Unión Alcoyana o el Banc Sabadell, entre d’altres. La proposta ve del Consell de Cultura d’Alcoi, el màxim òrgan de participació de Cultura de la nostra ciutat.
La mostra ha estat comissariada des del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) per Elisa Beneyto Gómez i Lluís Vidal Pérez, i ha comptat amb la coordinació de María Guillem Moral i el disseny de Rafa Calbo.
«Comencem setembre i iniciem els actes de la Setmana Modernista, com no podia ser d’altra manera tenim una exposició que donarà difusió a l’obra de Francisco Laporta, a qui aquest any dediquem la Setmana Modernista que serà del 19 al 25 de setembre. És una magnífica mostra i anime a tota la ciutadania a visitar-la. També vull agrair al CAHEA la seua implicació i col·laboració. Aquesta entitat ha donat suport a la Fira Modernista des de la seua primera edició i ens ajuda a conéixer com era la vida en la nostra ciutat en aquella època», afirma la regidora de Turisme i Patrimoni Històric, Lorena Zamorano.
«Aquesta selecció de pintures i gravats, més els dos grans llenços seus que formen part de l’exposició permanent de la Capella, permet conéixer altres facetes de Laporta, a banda de la més coneguda com a pintor religiós. Així, podrem descobrir aspectes com els de paisatgista, retratista, dissenyador fester, il·lustrador, decorador, etc., i per primera vegada des de 1894, tornarà a estar exposada al públic la parella formada per la seua famosa “Rosa Mística” i la quasi desconeguda “Sagrado Corazón”», expliquen els comissaris de l’exposició, Elisa Beneyto Gómez i Lluís Vidal Pérez.
L’exposició es podrà visitar de l’1 al 25 de setembre, en horari de dijous i divendres de 10 a 13 hores i de 17.30 a 20 hores, i dissabtes i diumenges d’11 a 13.30 hores. També es faran dues visites guiades,  per part dels comissaris, els dissabtes 10 i 24 de setembre a les 12 hores, aquesta darrera amb la col·laboració de la Coral Polifònica Alcoiana.