Com cada any, l’Ajuntament de Cocentaina, organitza una sèrie d’activitats, tant prèvies com com posteriors, a la festa del 9 d’Octubre, la diada dels valencians i de les valencianes.
Enguany, amb motiu de la declaració de Joan Fuster, sense dubte un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX, com a Escriptor de l’Any 2022 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), hem volgut organitzar nombroses activitats en homenatge a l’escriptor de Sueca.
Comencem la setmana del 20 de setembre amb la campanya titulada «Aforismes de Joan Fuster», formada per cinquanta panells amb aforismes que s’han repartit per tot el municipi, dissenyada i produïda per l’alumnat del taller d’ocupació Dinàmic-Cocentaina, dins del certificat de professionalitat «Dinamització, programació i desenvolupament d’accions culturals», amb motiu del centenari de Joan Fuster.
Així mateix, del 23 al 30 de setembre, la Casa de la Joventut acull l’exposició itinerant «Joan Fuster, una vida il·lustrada», de l’AVL, formada per catorze panells amb textos de Salvador Ortells i dissenyada per Estudi Grafema. Per a acompanyar aquesta exposició, el dimarts 27 de setembre, a les 13.00 h i a la Casa de la Joventut, s’ha programat una conferència del professor Joan Borja titulada «Joan Fuster: llibres i vida», en la qual incidirà en diferents aspectes de la vida i de l’obra fusterians. Aquesta xarrada té accés lliure, però hem concertat la visita de l’alumnat de 2n de batxillerat de l’IES Pare Arques. També visitaran l’exposició alumnes de 4t d’ESO del col·legi Sant Francesc d’Assís i altres centres de les comarques de l’Alcoià i del Comtat.
Per altra banda, en col·laboració amb la regidoria de Cultura, al capdavant de la qual es troba el regidor Ivan Jover, s’ofereixen també una sèrie d’activitats vinculades a la Festa del 9 d’Octubre, com ara la presentació del fullet de la ruta de la muralla «Cocentaina, de Jaume I a Roger de Lloria. La vila i la muralla» a càrrec de l’historiador Abel Soler, que tindrà lloc el dimecres 5 d’octubre, a les 19.30 h, a la biblioteca municipal.
Igualment, la nostra biblioteca acollirà el dijous 6 d’octubre, a les 19.30 h, la presentació del llibre Viure a la caseta, de Carles Rodrigo, sobre l’hàbitat tradicional valencià de temporada i 22é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.
El divendres 7 d’octubre va carregat d’activitats, ja que quasi és la vespra de la nostra Diada i un dia especial per als nostres centres educatius, amb els quals l’Ajuntament torna a col·laborar per poder oferir de nou a tota la comunitat educativa el «Correllengua» al Palau Comtal, amb l’objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua. A partir de les 9 del matí tornarem a contemplar el «Pas de la flama», com cada any portada per un alumne o una alumna de la FPA, i la lectura del Manifest, que enguany anirà a càrrec del CEIP Sant Joan Bosco. En acabant, està prevista l’actuació dels Trobadorets amb l’espectacle «A xalar».
A poqueta nit, en concret a les 19.30 h i, en aquest cas, al centre cultural El Teular, la cantautora Ina Martí presenta el seu darrer disc dedicat a la poetessa de Dénia Maria Ibars, format per onze cançons extretes del seu poemari Poemes de Penyamar, onze paisatges musicals que recreen els paratges de la Marina Alta que van inspirar tota l’obra de l’escriptora. «Ina Martí canta Maria Ibars» és un espectacle inèdit a Cocentaina i que ningú no s’hauria de perdre.
Finalment, i per a arrodonir el dia, a les 22.00 h, s’ha programat un concert de la Banda AMCE Santa Cecília d’Elda al Palau Comtal, amb, entre altres, peces tradicionals valencianes.
Passem al dissabte 8 d’octubre, dia en què, a les 18.00 h i al Palau Comtal, arribarà a Cocentaina la VIII Ruta de Contacontes de l’Alcoià i el Comtat, amb Jordi Micó, el Gran Jordiet, com a protagonista. La diversió està assegurada per a grans i, sobretot, per a menuts.
La vesprada del dissabte es completa a les 19.00 h i al Teular, lloc on l’humorista valencià de moda, Eugeni Alemany, presenta l’espectacle «A ningú que li passe», una comèdia teatral plena de sorpreses en la qual, per fi, comparteixen escenari Eugeni Alemany i la seua amiga Zuleima Gonzales.
Per fi arribem al diumenge 9 d’octubre, un dia en què, com ve sent habitual i en col·laboració amb la regidoria de Tradicions i la seua regidora titular, Paqui Ruiz, s’ha tornar a dissenyar la nostra festa des de la vessant institucional, de manera que, a les 10:00 h, arrancarà des del Passeig del Comtat la cercavila a càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet, cercavila que acabarà al voltant de les 11:00 h al centre cultural El Teular, lloc on està prevista la lectura del manifest, que enguany anirà a càrrec de l’associació comarcal Projecte Somriures. En acabar, es farà la tradicional dansada a càrrec del grup de Danses Cocentaina, la interpretació de la muixeranga i la festa continuarà a partir de les 13.00 h amb l’elaboració de paelles populars a la mateixa plaça del Teular.
A més a més, i per a concloure el dia amb el nostre esport nacional, a les 17.00 h hi haurà una partida de pilota valenciana, modalitat de Perxa, a la plaça de l’Ajuntament, on jugarà Cocentaina contra Xixona.