L’Ajuntament de Dénia presenta un programa d’activitats al voltant del Dia dels Valencians i Valencianes que abasta propostes culturals, mediambientals, esportives, de dinamització comercial, infantils i juvenils pensades perquè els veïns i veïnes de la ciutat gausidquen de la celebració del 9 d’Octubre, convertint-la en una festa popular i participativa.

El programa ha estat treballat transversalment per les regidories de Cultura, Joventut, Festes, Normalització Lingüística, Esports, Transició Ecològica i Comerç i es desenvoluparà del 5 al 12 d’octubre en diferents escenaris de la ciutat.

En l’àmbit cultural, des de l’àrea d’Arqueologia i Museus s’han organitzat, sota el suggeridor títol “Temps de conquesta. Els Furs i l’Estatut. Paisatges de conquesta”, visites guiades als castells de Bairén (Gandia), Ambra (Pego) i Dénia, a més d’una jornada de conferències i una taula redona (8 d’octubre) en la qual participaran el doctor en Història Medieval Frederic Aparisi, l’advocat que fóra membre del Consell Valencià de Cultura Vicent Àlvarez i l’arqueòleg municipal Josep Antoni Gisbert, que conlcourà amb una proposta gastronòmica relacionada amb la taula en temps de Jaume I, que homenatjarà les coques a la calfó.

La Biblioteca Pública Municipal ha organitzat el contacontes infantil Jaume, conqueridor de terres i cors, per a la vesprada del 8 d’octubre, a partir de les 17.30 hores i Cultura oferta eixa mateixa vesprada, a les 20.30 hores, a la Casa Municipal de Cultura, una representació teatral, amb les actrius Marina Mulet, Anna Berenguer i Sandra Monfort en l’obra Va com va, un homenatge a la cultura valenciana a través de textos propis, poemes de Vicent Andrés Estellés, cançons tradicionals i dites populars.

L’activitat comercial al carrer també té cabuda en el programa, que s’enceta amb la celebració de la Fira de l’estoc els dies 5 i 6 d’octubre al carrer del Marqués de Campo i conclou amb l’activitat “Dénia shopping party” el dissabte 12 d’octubre en la qual les compres pel centre de la ciutat s’amenitzaran amb música en directe, balls, degustacions, tallers infantils i regals i descomptes en els comerços adherits.

La Regidoria de Transició Ecològica ha organitzat, per al 6 d’octubre, una nova edició de la jornada de neteja marina “Per una mar neta”. Enguany s’obsequiarà als participants amb una botella d’aigua d’alumini reutilitzable i se sortejarà un viatge per a dos persones a les Illes Balears.

També el 6 d’octubre, els aficionats podran gaudir d’una partida de pilota valenciana, modalitat d’escala i corda, en el trinquet El Rovellet, que enfrontarà a les parelles Puchol II –Tomás i Fegeca-Félix.

 

El 9 d’Octubre, Dia dels Valencians i Valencianes, se celebrarà la tradicional cercavila de Dianium Dansa amb els gegants Tirant i Carmesina, amb novetats en l’itinerari, que eixirà des de la plaça de Jaume I i recorrerà el passeig del Saladar, el carrer de Diana i el racó de la Infanta Margarita fins a la plaça de la Constitució, on es llegirà el discurs institucional del Dia dels Valencians y Valencianes.

A les 12.15, l’Agrupació Artística Musical oferirà el concert del 9 d’Octubre al carrer del Marqués de Campo. El matí acabarà amb una paella gegant en l’últim tram del carrer del Marqués de Campo, a partir de les 14 hores.

Per la vesprada, en el solar de l’antic ambulatori, s’han programat concerts i actuacions de Marcel el Marcià (infantil), Nonai Sound DJ i La Fúmiga.

El dissabte 12 d’octubre, la Regidoria de Joventut organitza una nova jornada Urbajove en els jardins de Torrecremada, entre les 10 del matí i les 10 de la nit, amb concurs de grafits, jocs en família, tallers i, fins i tot, una batalla de rap.