L’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, adherit a la RECS (Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables) fa el treball de camp per a l’adequació, senyalització i posada en marxa d’un Pla de Senderes Saludables, amb la intenció de potenciar i promocionar el patrimoni natural i cultural del municipi a través de noves rutes amb diferents lemes i colors: Verd, Blau, Blanca i Taronja, que facen atractiva, accessible i segura la pràctica de l’activitat física regular, i la seua incorporació a la vida quotidiana, ha manifestat el regidor de Medi Ambient, Luis Morant.

És un Pla coordinat des de la regidoria de Medi Ambient, en col·laboració amb les regidories de Cultura, Patrimoni, Esports i Sanitat de l’Ajuntament de l’Alfàs, explica Morant, que ve a reforçar el compromís d’aquest Ajuntament amb l’envelliment actiu i els hàbits de vida saludable. En principi s’habilitarien quatre senderes de baixa exigència física i adaptables pràcticament a tota la població, facilitant que siga una activitat inclusiva i al mateix temps divulgativa del patrimoni natural i cultural del terme municipal, explica el regidor alfasino. El que s’està fent en aquests moments és analitzar el traçat de cada ruta, per a la seua senyalització. El següent pas seria organitzar de manera puntual visites guiades, però com una activitat complementària, ja que amb la panelización del recorregut s’oferirà tota la informació necessària per a conéixer us detalles més importants de la sendera.

Ruta Verda: un seguiment dels 55 arbres catalogats singulars a l’Alfàs, amb un recorregut de 7,45 km, que incloga béns d’interés patrimonial com la Séquia Mare i el Vaig moldre de Mànec.

Ruta Blava: un recorregut de 7,71 km amb parada en els diferents centres d’interpretació paisatgística i mediambiental visitables en la localitat, distingits amb un certificat blau de la Fundació Europea d’Educació Ambiental.

Ruta Blanca: amb dues senderes culturals, un amb un traçat de 5,3 km per a descobrir dos museus, el Museu Delso i el Museu a l’aire lliure de la Fundació Klein Schreuder; i una ruta de 7,5 km per a conéixer l’activitat cultural del Fòrum i els Cellers Enrique Mendoza

Ruta Taronja: una ruta entre horts i camps de taronges, llimes i nispros d’uns 7,74 km de recorregut.

Amb aquest Pla de Senderes Saludables l’Ajuntament de l’Alfàs fa un pas més per la promoció de la pràctica esportiva, i incorpora el valor de la salut a trajectes d’especial rellevància històrica i cultural del municipi postil·la l’edil.