L’equip de Govern de l’Ajuntament de Villena ha iniciat la cerca i selecció d’un espai provisional per a albergar l’Arxiu Històric municipal, davant les recomanacions d’un informe tècnic que desaconsella la seua ubicació en les futures instal·lacions del Museu. L’edil d’Urbanisme, Javier Martínez, ha comentat que després de l’informe redactat pel departament d’arquitectura municipal, “el recomanable és aconseguir un espai segur per a aquest material, a l’espera de nous estudis que ens permeten determinar on se situarà aquest material de manera definitiva”.

L’estudi ha sigut elaborat com a proposta dictaminada per unanimitat per part de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Villena, davant els eventuals dubtes sobre la permeabilitat en el soterrani de l’immoble pels problemes de drenatge dels carrers confrontants amb l’edifici. Per a Martínez, indistintament de la qüestió d’ubicació de l’Arxiu, “el que tenim clar és que el carrer Madrid requereix una actuació que solucione els problemes generats per les pluges”.

El regidor d’Urbanisme no va descartar cap possibilitat, ni tan sols noves actuacions per a aprofitar al màxim les instal·lacions de l’antiga electroharinera. “Però no serà una decisió capritxosa, sinó el fruit dels informes i recomanacions tècnics, els qui determinaran el lloc més idoni per a aquest material, que reuneix segles de documentació i història”.

La necessitat de reubicar l’Arxiu es deu al fet que en l’actualitat es troba en l’edifici històric de l’Ajuntament, les obres del qual estan programades el que obliga al seu desallotjament. “Per al nostre departament el més important és que es trasllade a un lloc segur per la importància que té l’Arxiu Històric de la ciutat i els documents que allí es recullen”, ha sentenciat la regidora de Biblioteca i Arxiu, Eva García.