La regidora de Cultura i Museus, Elena Benítez, ha visitat aquest matí les renovades instal·lacions del Cabezo Redondo acompanyada per la directora del Museu Arqueològic José María Soler, Laura H. Alcaraz, el director i subdirector de les excavacions del jaciment, els professors Mauro Hernández i Gabriel G. Atienzar i el director de les obres. “El nostre treball en el Cabezo Redó és constant i continu pel que hem decidit aprofitar aquest estiu sense excavacions pel COVID-19 per a realitzar diverses actuacions de millora en el jaciment”, ha assenyalat l’edil.

Les obres de rehabilitació han inclòs l’arranjament de la porta del clos perimetral situada sota els forns d’algeps, a més de l’arranjament dels pals del clos perimetral del jaciment. “Eren actuacions necessàries per a posar en valor davant visitants i ciutadania aquest jaciment arqueològic el qual segons la comunitat investigadora és clau en el desenvolupament del Bronze Tardà en la nostra península”, ha subratllat la directora del museu.

S’ha millorat la seguretat cobrint dos sondejos existents en el Cabezo Redó pertanyents a l’antiga extracció d’algeps i s’ha millorat l’accessibilitat amb l’arranjament de la rampa d’accés al jaciment la qual es trobava en mal estat pels escolaments de precipitacions que es formen en el vessant.

Quant a la millora de la posada en valor de l’entorn com a element patrimonial i turístic s’ha procedit a la neteja de les herbes situades en el corredor d’accés al forn d’algeps. Sobre el corredor s’ha instal·lat una malla que evite la procreació d’aquestes herbes i s’ha cobert de grava. A més en els forns d’algeps s’han col·locat dos pals units per una cadena amb la qual impedir el passe a la gent a les boques dels forns d’algeps.

L’import de les actuacions ascendeix a 7.400 euros destinats de la partida pressupostària prevista per a les excavacions estivals que enguany no s’han pogut desenvolupar com a mesura sanitària de prevenció enfront del contagi del virus. “Des del Museu Arqueològic estem desitjant reprendre les actuacions en aquest jaciment el qual en cada temporada ens llança nova informació sobre la nostra història i la nostra formes de vida”, ha sentenciat la regidora.

Declaració BIC del jaciment del Cabezo Redondo

El ple del Consell Valencià de Cultura ha inclòs aquesta setmana en el seu ordre del dia la declaració BIC a la “Zona Arqueològica del jaciment del Cabezo Redó de Villena”. Aquesta declaració BIC independent de la declaració del Centre històric de la ciutat reforça la importància d’un dels conjunts urbanístics de l’Edat del Bronze més importants d’Europa. Amb aquesta declaració BIC es delimita la protecció d’un entorn que potencia un conjunt cultural d’altíssim valor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA