L’Ajuntament de Villena i la Fundació José María Soler han reeditat una de les obres més importants del reconegut historiador villenense, que fins hui es trobava esgotada, ‘La Relació de Villena de 1575’. La Fundació també ha tret a la venda l’edició de la biografia de ‘El Polifonista villenense Ambrosio Cotes 1550-1603’ que ja es troba en els punts de venda de tota Espanya.

La nova edició de ‘La Relació de Villena de 1575’ és un estudi de José María Soler que es va publicar per primera vegada en 1969, i que després de la publicació de dues edicions en els anys 69 i 74, es trobava actualment descatalogat. Aquest document és d’un important interés perquè explica les respostes del municipi de Villena a la consulta estadística organitzada durant el regnat de Felip II.

Es va tractar del primer intent de realitzar un cens que permetera disposar de la descripció de serveis i prestacions, a més d’aspectes sociològics, demogràfics, geogràfics, estratègics i econòmics dels assentaments poblacionals d’Espanya, i que en el cas de la província d’Alacant només es té constància de les respostes de Villena i Sax.

L’obra sobre el polifonista Ambrosio Cotes està dividida en dos grans apartats, en el primer d’ells es detalla la biografia del reconegut compositor, els seus orígens i els seus inicis en el món de la música. Cotes va arribar a ser mestre de capella de les Catedrals de Sevilla, la Metropolitana de València o la Capella Real de Granada. En la segona part d’aquest volum es recull un catálago de totes les obres del compositor amb les seues partitures.

Des de la Fundació José María Soler es convida a la població a conéixer una part de la història de Villena mitjançant aquestes dues noves edicions que ja es poden trobar en els punts de venda habituals a la ciutat.