El Consistori i la Fundació Paurides commemoraran l’any vinent el cinqué centenari del naixement de Juan Coloma, primer Conde d’Elda, i el quart centenari de la primera edició de l’obra literària de Carlos Coloma, ‘De les guerres dels Estats Baxos’

El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat la declaració de 2022 com a Any Coloma, una iniciativa en la qual l’Ajuntament d’Elda i la Fundació Paurides González Vidal han conjuminat les seues capacitats per a complir amb aquest compromís social.

L’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, ha explicat que «el Consistori i la Fundació han iniciat un treball conjunt d’organització d’un ampli esdeveniment cultural durant l’any vinent 2022 que està enquadrat en la difusió del llegat de la família Coloma, així com de la repercussió que va tindre la seua estada a Elda al llarg de dos segles, i que comprenen des del Renaixement fins al Barroc».

L’Any Coloma se celebra en 2022 coincidint amb el cinqué centenari del naixement de Juan Coloma, primer Conde d’Elda, i amb el quart centenari de la primera edició d’una de les grans obres literàries de Carlos Coloma, ‘De les guerres dels Estats Baxos’.

La figura de Carlos Coloma serà el centre de gravetat de la celebració d’aquest esdeveniment cultural «amb l’objectiu d’emprar la seua rellevància i trajectòria com a pivot per a l’homenatge i la divulgació d’altres integrants també notables de la seua família, i que servirà com a compromís amb la cultura eldense i per a difondre un dels períodes més rics de la història d’Elda», ha indicat el regidor eldense.

Alfaro ha explicat que «l’Any Coloma 2022 és un projecte cultural col·laboratiu, transversal i multitemàtic amb diverses línies de treball que no miren només al passat, sinó que l’incardinen a la llum del present i l’assenten sobre l’aspiració de construir ciutat, una Elda més pròpia, més rica, més coneixedora de la seua història i dels seus valors. L’aspiració última és reforçar la identitat local amb bones dosis d’història i de memòria del seu passat».

Per part seua, Emilio Maestre, president de la Fundació Paurides, ha explicat que la família Coloma va ostentar durant 216 anys el Senyoriu i Comtat d’Elda en els segles XVI, XVII i XVIII. Aquest llinatge pertanyent a l’alta noblesa del Regne de València va tindre entre els seus membres a dones i homes que van destacar en les seues corresponents disciplines deixant per als anals de la història fets de rellevància militar, literària, diplomàtica i religiosa en diferents latituds no sols d’Espanya, sinó també d’Europa i Amèrica.

A més, ha indicat que ens hem centrat en la figura de Carlos Coloma, no sols per la seua transcendència personal, també perquè se situa en el centre de la història. És a dir, es pot investigar i continuar estudiant a la família Coloma viatjant cap endarrere en el temps i també cap avant. És un recorregut per la història d’Elda i d’Espanya que encara està per realitzar.

Les accions previstes estan associades a millores i canvis en el paisatge urbà i públic de la ciutat, especialment en el centre històric i al castell o palau comtal.