Un any després de la declaració de l’Estat d’Alarma, provocat per la pandèmia, l’Ajuntament d’Ibi, a través de l’Arxiu Municipal, s’ha presentat la web www.memoriasdelconfinamiento.ibi.es, la qual pretén recollir el testimoniatge ciutadà d’un any marcat per la pandèmia i dels insòlits moments viscuts a partir de març de 2020.

La col·laboració rebuda per la ciutadania d’Ibi en el seu moment, donant resposta a la proposta emesa per l’Arxiu de deixar testimoniatge de la nostra història en el moment històric que hem i estem vivint, ha permés a l’Arxiu Municipal complir amb la meta de concentrar tots aqueixos testimoniatges en una mateixa plataforma, de manera que puga ser consultada per totes les persones que ho desitgen.

Cal recordar que en 2020, coincidint amb aquells mesos de confinament, es va proposar als veïns i veïnes de la localitat la participació en el projecte “Memòries del Confinament”, amb la finalitat de construir la memòria col·lectiva d’aquelles setmanes de tancament. La participació era molt senzilla, calia enviar les experiències personals i els testimoniatges, via email, a l’Arxiu Municipal i acceptar les condicions de participació. Durant els primers mesos es van comptabilitzar 450 aportacions, procedents de 200 veïns i veïnes d’Ibi, que van respondre a aquella primera crida.

Ara, tenint en compte el valuós de disposar de més testimoniatges, i amb la intenció de crear una finestra que done difusió a aquestes col·laboracions, la web de Memòries del Confinament mostrarà la realitat viscuda i la ciutadania iberuda podrà consultar i compartir altres vivències i reflexions, que es conservaran com a crònica dels esdeveniments viscuts, per al present i, sobretot, per a les generacions futures.

Per a les persones que vulguen participar, compartint la vivència d’aquells moments, poden continuar fent-ho a través de documents gràfics tipus text, fotografia, vídeo, dibuix,… La web, activa fins l’any vinent, inclou una fitxa a manera de formulari a través del qual podran pujar els seus arxius a la web. L’empresa encarregada del seu disseny, Ingravitto Studio, ha realitzat una plataforma senzilla i amable per a una situació diferent i complicada, sota el concepte d’un diari amb una línia de temps, mostrant tots els esdeveniments i vivències mitjançant el recurs de les il·lustracions i adhesius d’una forma molt pròxima.

L’Arxiu Municipal anima a la ciutadania a visitar la web, a participar d’aquestes experiències i a aportar les seues pròpies. Rafael Serralta, alcalde d’Ibi, declara que “Disposar d’un arxiu així, d’una forma tan personal i real, com la que molts veïns han anat fent arribar a l’Arxiu, no sols és interessant o curiosa a nivell documental sinó molt valuós a nivell històric. Pensem que les futures generacions, i no cal anar-se molt lluny, podran disposar d’informació i de vivències personals, que és el que realment reflecteix com vivim enguany al que no deixarem de recordar amb una mescla d’incredulitat i respecte”.