L’Ajuntament d’Alacant, a través de les Regidories de Cultura i Coordinació de Projectes, promou el projecte d’obertura i rehabilitació de cinc refugis antiaeris, localitzats en territori EDUSI entre els dos castells d’Alacant. Els cinc baluards es troben localitzats en general Marvá, Mercat Central, Pare Mariana, Fàbrica de Tabacs, Marqués de Molins i Plaza Músico Óscar Tordera Iniesta (antiga Plaza Hermanos Pascual). El projecte compta amb un pressupost de 335.759,50 euros i un termini d’execució de sis mesos.

L’edil de Coordinació de Projectes, Antonio Peral, ha explicat que «la zona EDUSI conté un patrimoni industrial, religiós i militar important per la seua antiguitat, significació històrica i desenvolupament urbà de la ciutat, característiques arquitectòniques i potencialitat turística, social i cultural per a l’ús i gaudi de les ciutadans i visitants» «I tenim ara l’oportunitat de traure a la llum, rehabilitar i obrir-los per a ser visitats diversos refugis de la Guerra Civil que poden ser un actiu turístic que faça m ás atractiva la zona», ha afegit Peral.

Per part seua, Manresa va indicar que «els refugis formen part del paisatge cultural de la pròpia ciutat, a més gràcies al EDUSI hem recuperat algun d’ells, que serveixen a més per a revitalitzar la vida en els barris, i són un espai cultural per a tindre en compte».

Dins de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat EDUSI Les Cigarreras, es troba l’Objectiu temàtic 6, orientat a “Promoure la protecció, foment i desenvolupament del patrimoni cultural i natural de les àrees urbanes, en particular les d’interés turístic”.

La línia d’actuació 6 inclosa en el pla d’implementació, l’Objectiu general de la qual és la “Recuperació d’antics espais industrials, religiosos i militars” conté una Operació concreta denominada Dinamització Cultural de la Memòria Històrica”.

Entre les diferents accions proposades d’intervenció en aquest àmbit al castell de Sant Ferran per a la seua posada en valor de rehabilitació i adequació d’espais interiors i exteriors del Castell, actuacions a la fàbrica de tabacs es troba la rehabilitació i posada en valor dels refugis antiaeris de la zona d’afecció del projecte.