L’Ajuntament d’Elda ha acordat declarar ‘Filla Predilecta de la Ciutat d’Elda’ a l’escriptora Elia Barceló, decisió adoptada per a reconéixer la seua rellevància internacional com a intel·lectual i per a agrair que el nom d’Elda es divulgue per tot el món gràcies a la seua obra. Elia Barceló es converteix, a més, en la primera dona que rep aquest reconeixement per part de l’Ajuntament eldense. L’alcalde Rubén Alfaro es va posar en contacte amb Elia Barceló per a comunicar-li la concessió d’aquesta distinció.

La regidora de Cultura, Rosa Vidal, ha informat d’una decisió que la Corporació Municipal ha adoptat per majoria en la Junta de Portaveus. El nomenament, que serà aprovat en el pròxim Ple ha sigut acollit amb enorme satisfacció per l’escriptora i, com ha assegurat Rosa Vidal, “ens fa molt felices a tots perquè, a més, suposa reconéixer per primera vegada a una dona de la nostra ciutat amb aquesta distinció”.

Fins ara, la llista de Fills Predilectes d’Elda està integrada per Joaquín Coronel Rico, Vicente Maestre Vera, Emilio Maestre Vera, Juan Rico Pérez, José Joaquín González Amat, Manuel Beltrán Aravid, Agustín Cavero Casáñez, José María Amat Martínez, Alberto Navarro Pastor, Juan Navarro Busquier i Joaquín Planelles Guarinos, als quals cal afegir al poeta Antonio Porpetta, reconegut amb aquesta distinció fa unes setmanes.

Elia Barceló va nàixer a Elda el 29 de gener de 1957. Va estudiar Filologia Anglogermánica a València i Filologia Hispànica en les universitats d’Alacant i Innsbruck (Àustria) obtenint el doctorat en aquesta última en 1995. Des de 1981 resideix a Àustria, on és professora de Literatura Hispànica.

Se la considera una de les escriptores més importants, en llengua castellana, del gènere de la ciència-ficció. A més, ha escrit obres realistes, destinades a públic juvenil. Part de la seua obra ha sigut traduïda a més de 18 llengües, entre elles, a l’alemany, al francés, a l’italià, al català, a l’holandés i a l’esperanto.

Entre els premis que ha rebut cal destacar :

  • Premi Ignotus al millor conte de ciència-ficció en 1991
  • Premi TP d’or de literatura juvenil en 1997 i 2006
  • Premi Internacional de novel·la curta de ciència-ficció de la Universitat Politècnica de Catalunya (Premi UPC) 1993.
  • Premi Celsius en 2014
  • Premi Ignotus al millor conte en 2018