Alacant reestrena la seua emblemàtica Font de Llevant de la Plaça dels Estels, i ho fa després de sis mesos d’obres amb les quals l’Ajuntament ha aconseguit la seua restauració integral. En vespres de la Nit de Nadal, i amb un espectacle inèdit de llums i aigua, l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, celebrava la seua reinauguració en el que va qualificar com una ‘fita històrica retornar la seua màxima esplendor a un dels monuments i símbols més importants de la nostra ciutat’.

A l’acte van acudir membres de la corporació municipal local, i l’alcalde va estar acompanyat de la vicealcaldessa, Mari Carmen Sánchez, qui va posar en valor les obres i l’excel·lent resultat de la rehabilitació animant a “contemplar l’espectacle que es converteix en un nou atractiu turístic amb el joc de llums i la Font a ple rendiment, enaltint així un dels monuments històrics més volguts pels alacantins”.

La Plaça dels Estels és un lloc de referència i de reunió a Alacant tant en les seues festes com esdeveniments, que l’equip de Govern es va comprometre a restaurar durant la legislatura duent a terme unes obres que han sigut impulsades i coordinades per la regidoria d’Infraestructura. L’objectiu principal era aconseguir la seua total restauració, recuperant totes les peces del monument, amb criteris conservacionistes i els motles originals de la pròpia font de les quatre unitats que formen la composició de l’obra, tant del grup eqüestre complet, com elements de la columna central, florons i les piles, per a conservar la forma original que li va donar l’escultor Daniel Bañuls, quan la va acabar l’11 de maig de 1931.

Nova infraestructura hidràulica que activa a ple rendiment la Font

L’alcalde es va mostrar molt orgullós i emocionat destacant l’important que ha sigut “reparar tota la Fonts i la seua infraestructura hidràulica que es trobava molt danyada per l’oxidació de les canonades, aconseguint canviar-les per fibra de vidre, tenint molt present el seu futur manteniment i millor conservació”.

D’aquesta manera s’ha aconseguit activar tot el sistema d’aigua, creant un espectacle que es podrà veure tots els dies de 19 a 21 hores aquest Nadal, amb la Font encesa amb les seues quatre escenes en les quals eixirà l’aigua pels Lleons, les piletas suspeses, les pinyes i el faune dels cavalls, així com el seu heiser, les paràboles i els polvoritzadors.

Aquesta és la tercera restauració que es realitza en 90 anys, i la més important de totes elles, duta a terme amb la ferma voluntat de l’equip de Govern perquè lluïsca amb tota la seua grandiositat el monument de la Plaça d’Estels.

Descripció de les obres finalitzades dins del termini i en la forma escaient

L’alcalde va agrair la bona coordinació i execució d’aquestes obres impulsades i dirigides per l’edil José Ramón González destacant que ha fet possible acabar-les “dins del termini i en la forma escaient i realitzar una restauració amb un treball excepcional”. L’obra ha sigut realitzada amb una inversió de 302.059,08 euros, per l’empresa Estudi Mètodes de Restauració S.L, que han utilitzat tècniques tecnològiques capdavanteres, com la fotogrametria i escanejat làser tridimensional digital per a ser més precisos en la seua restauració.

El projecte ha contemplat al seu torn la impermeabilització del got que patia filtracions, la neteja i tractament dels elements metàl·lics, la restauració de tota l’estructura de la font i dels cavalls amb veladures de pigments minerals, recuperant amb els motles originals les peces destruïdes en actes vandàlics, i les que estaven partides en múltiples trossos, la reparació de fissures i clivelles, així com la instal·lació d’una nova il·luminació que a partir d’aquesta nit farà brillar com mai el monument.

Nova instal·lació d’il·luminació monumental i jardineria

La Font llueix a Alacant totalment restaurada amb una nova infraestructura d’enllumenat ornamental que s’ha canviat per a millorar-ho, canviant les ubicacions dels focus per a la il·luminació i intervencions sobre els elements vegetals, aconseguint una il·luminació global que proporciona un aspecte més harmònic al conjunt de la Font. Així mateix la Font quedarà il·luminada durant l’horari nocturn de color blau, i es modificarà el color amb esdeveniments i celebracions.

Durant l’acte de reinauguració de la Font celebrat aquesta nit s’ha realitzat un espectacle amb diferent colorit i tonalitats, que ha estat coordinat amb les quatre escenes d’aigua oferint així un espectacle de llum i aigua per a posar en valor el monument de la Plaça dels Estels com a esdeveniment turístic.

Dades i composició de la font dels Estels

La Font de la Plaça dels Estels és un monument elaborat per l’escultor Daniel Bañuls, inaugurada en 1931, i situada en el centre de la ciutat, en la confluència de les grans avingudes d’Alacant, d’Alfonso el Savi i l’avinguda de l’Estació amb Federico Soto i General Marvá.

La Font, està en una parcel·la de sòl urbà sense edificar en el centre urbà d’Alacant, sobre una superfície de 2.776 m², i des de la seua construcció a càrrec de Daniel Bañuls, la primera actuació de reparació i consolidació es realitza en 1965 per l’Arquitecte Municipal Miguel López, i amb posterioritat es va realitzar una altra actuació amb les obres de l’estació del Tram.

Així mateix el monument està situat en el centre d’un got circular de 20 metres de diàmetre, està organitzada simètricament entorn d’un nucli central rematat per pinacles, de 15 metres d’altura.

Sobre una alta tassa polilobulada es col·loquen quatre cavalls amb dos faunes-xiquets cadascun formant una planta de creu grega adossats a un primer nucli de planta octogonal. En cada cara alterna del nucli se situen dos piletas suspeses a diferent nivell i un pitxer que rep les aigües d’un mascaró de ceràmica daurada amb imatge de lleó. Sobre aquest nucli s’alça un fust de quatre costats presentant en cadascuna de les seues fornícules, figures de joves estilitzades entorn de decoracions de tipus vegetal.

Tot el conjunt és d’un exuberant barroquisme, ple d’elements decoratius inspirats en motius vegetals, magranes, raïms, pomes, pinyes, roses, i multitud d’estreles de totes les grandàries, tractats des d’una òptica artística pròxima al Art-*Decó inspirada en els llenguatges de l’arquitectura indú.

Dades històriques

El 9 d’octubre de 1929 la Comissió Municipal de l’Ajuntament d’Alacant va acordar anunciar un concurs de projectes i execució dels mateixos per a “una font artística i monumental que ocupe el centre de la Plaça”, anomenada llavors Plaza de la Independència.

A aquest concurs es van presentar set projectes de quatre autors, sent seleccionat a través d’una comissió de polítics i professionals, i una votació popular realitzada en una urna instal·lada a l’Ajuntament, l’obra de Daniel Bañuls amb el títol “Llevant”.

El monument es va erigir de ciment blanc amb arenilla de marbre i va ser acabat l’11 de maig de 1931, aprovant-se la recepció de la mateixa per l’Ajuntament el 4 de setembre del mateix any.