L’alcalde d’Elx, Carlos González, planteja convertir l’edifici de les Clarisses en el nou Museu Arqueològic i d’Història de (MAHE) atés que les actuals instal·lacions es dedicaran al Museu iber que albergarà la Dama per a la cessió temporal.

González va revelar aquest pla durant la seua intervenció en la taula redona “La Dama d’Elx i el seu entorn, claus per a la seua cessió”, que va tindre lloc el dijous 21 de març en el Col·legi d’Advocats organitzada per la Reial orde de la Dama d’Elx, que presideix Mari Carmen Pérez Cascales.

L’alcalde, a preguntes dels assistents, va explicar que amb l’arribada de la Dama la ciutat guanyarà un nou museu. “Si som capaços de portar a bon terme el plantejament estratègic que estem fent de conversió del Museu Iber en el Palau de Altamira, hem de convertir les actuals Clarisses, que per cert continuarem rehabilitant a través de li estratègia Edusi, en el Museu d’Història de la Ciutat”.

El debat, moderat per l’historiador Miguel Ors, va comptar també amb la participació d’Alejandro Ramos, director de la Fundació Universitària La Alcudia; José Vicente Castaño, director de la càtedra Dama d’Elx de la Universitat Miguel Hernández; Miguel Pérez, director del MAHE; i Pablo Ruz, portaveu municipal del PP i professor d’història qui, després d’una breu intervenció a l’inici de l’acte, es va absentar del debat per a atendre una cita, segons va explicar.

L’alcalde il·licità va destacar durant la seua intervenció que la reclamació de la Dama no solament es realitza per l’anhel de tota la ciutat sinó que també pot suposar un important revulsiu econòmic, com va ocórrer en 2006, any en què va rebre unes 400.000 visites durant la seua estada. El repte en aquesta ocasió és aconseguir almenys el milió de visitants, una quantitat similar a la que registra en el Museu Arqueològic Nacional (MAN) en un any.

González va explicar les diferents negociacions que s’han realitzat amb el Govern Central, tant en l’època del PP com en l’actual del PSOE. L’estratègia, va explicar el regidor, està molt elaborada i es base en quatre pilars:

“El primer, el consens. No solament existeix la determinació de la totalitat de la societat il·licitana en tan antiga reivindicació, sinó que institucions com les Corts Valencianes o el Congrés dels Diputats l’han donada suport”.

“El segon és ser capaços de teixir aliances. Durant quatre anys s’ha treballat a aconseguir aliats que ajuden en l’objectiu del retorn de la Dama; el suport de la UMH i la seua Càtedra Dama d’Elx, de la Fundació Universitària La Alcudia de la UA, del Consell Valencià de Cultura i de la Generalitat Valenciana, del Consell Nacional de Patrimoni…”.

“El tercer, disposar d’un projecte; un pla capaç de convéncer al Ministeri de Cultura que passa per erigir un museu del món iber que, amb les peces de gran valor que Elx i la Fundació La Alcudia de la UA posseeixen, contextualitzen la Dama”.

“I la quarta i última clau és la perseverança, fonamental quan es persegueixen metes ambicioses, ha expressat González. Des de la legislatura de Diego Maciá, aprofitant el centenari del descobriment de la peça arqueològica en 1997, no s’han interromput els esforços en aqueixa direcció; la que el poble il·licità considera de justícia: veure a la seua Dama a la seua ciutat”.

Abrigallada per altres peces

Per part seua, Miguel Pérez va explicar que la Dama no se situarà a la Torre de l’Homenatge del Palau de Altamira sinó que estarà abrigallada i integrada amb altres peces. Per a això ja està redactat el Pla Museològic, que contempla des dels horaris d’obertura i tancament fins als recursos humans necessaris, i esbossat el Projecte Museogràfic, que dissenya el discurs segons les peces que es vagen a incorporar.

Alejandro Ramos va fer un repàs del recorregut de la Dama des del seu descobriment, va explicar les excavacions que s’estan fent on va ser trobada i va assenyalar que estem davant una bona oportunitat per a muntar en La Alcudia un museu de la colònia romana.

José Vicente Castaño va informar d’una investigació d’Arantxa Luna, qui, en el seu treball de fi de grau en la UMH ha descobert que la venda de la Dama va ser il·legal i Pablo Ruz va fer una apel·lació al consens en les gestions per al retorn del bust.

El públic, a més de la pregunta sobre el futur del MAHE també va plantejar, entre altres qüestions, la necessitat de millorar les comunicacions amb el jaciment de la Alcudia i es va interessar per les negociacions realitzades per a la cessió de la Dama.