S’acaba la III Setmana Modernista d’Alcoi i tanquem aquesta edició, cansats per la intensitat de l’esdeveniment, però profundament orgullosos d’aquesta ciutat. Multitudinària, variada, cultural, activa, diversa, oberta, efervescent, col·lectiva, associativa, referent, dinàmica, participativa, turística i cultural són alguns dels adjectius amb què podem anomenar aquesta gran festa, recurs turístic i activitat cultural. La Setmana Modernista que les alcoianes i alcoians han creat per fer més gran la seua ciutat, per gaudir-la, per mostrar-la i viure-la.

Recuperar el modernisme, una època encara viva i present en el dia a dia dels alcoians, era un deute també amb els nostres avantpassats. Mirar cap enrere per aprendre, entendre i explicar com som i per què. Llegir la història, recuperar-la i fer-la valdre, sense melangia pel que vam ser ni pesar pel que vam viure sinó amb la reflexió, la ment oberta i l’actitud positiva del que sap que el coneixement sempre és valuós. Al llarg de la Setmana, les conferències, exposicions i activitats culturals han servit per redescobrir part del nostre passat i a figures rellevants a la història alcoiana. Però, un dels grans èxit d’aquesta fira és que, a més d’estudiar aquesta història, ens hem adaptat a l’època actual aprofitant les oportunitats que ens dóna el present, convertint-la en una font econòmica, en un dinamitzador social, en una eina de promoció, és a dir, en un recurs cultural i turístic per a créixer com a ciutat.

Podríem dir que la idea de fer una Fira Modernista a Alcoi és de molts i de ningú però, com tot en la vida, les idees necessiten treball, passió, constància i reconeixement col·lectiu per convertir-se en realitat. Des del primer any, hem comptat amb l’ajuda d’unes entitats que estimen, creuen i treballen per fer gran aquesta ciutat; hem anat de la mà d’empreses i professionals del sector comercial i turístic que sabien que teníem una gran oportunitat, i també, és clar, hem tingut l’ajuda de tantes i tants alcoians, individuals i anònims. Amb totes i tots, vam començar a caminar i després s’han anat sumant d’altres, que han aportat i multiplicat, però esperem també que se’ns sumen molts altres.

No podem oblidar tampoc, com en totes les gran ocasions que viu la ciutat, als treballadors i treballadores, tècnics, operaris, forces de seguretat, protecció civil, sanitat … que sempre estan ahí aconseguint que tot fluïsca i que la resta pugam gaudir de les activitats i la festa. I per acabar, recordar també tota la feina de promoció realitzada, per presentar i donar a conèixer aquesta nova proposta en un món global i interconnectat, saturat d’informació, on Alcoi s’ha sabut posicionar amb un producte turístic de qualitat.

La Setmana Modernista alcoiana ja es presenta en fòrums acadèmics com un exemple de producte turístic d’èxit, estudiant tots eixos ingredients que hem anomenat.  I és que si alguna cosa  podem dir de la nostra Setmana Modernista, és que ha aconseguit la majoria d’edat. Ara, ens queda seguir madurant, creixent i aprenent i, sobretot, gaudint, amb alegria i actitud positiva, la mateixa que ens ha portat fins ací; del treball constant, del convenciment en el potencial d’Alcoi, perquè les grans coses abans, sempre, hem de somiar-les.

Ja hem començat a treballar per la IV Setmana Modernista d’Alcoi, la que és de totes i tots, eixa gran Fira d’alcoianes i alcoians, treballadores i treballadors actuals, incansables, apassionats, capaços de donar el millor de si mateixos per seguir creant experiències que ens permeten avançar. Hem fet realitat la tercera pota turística d’Alcoi, la Setmana que mira al passat per gaudir del present i assegurar-se el futur. I hui, el dia després, tenim una immersa gratitud, noves idees i molta força per seguir endavant. Visca la IV Setmana Modernista d’Alcoi!