L’Alfàs del Pi celebrarà el 32 Festival de Cinema de l’Alfàs dues setmanes després del que es preveu, del 18 al 25 de juliol. Una edició poscovid amb menys dies, menys pressupost i menys activitats paral·leles, però que manté la seua essència i l’única secció competitiva de curtmetratges, a la qual s’han presentat 865 curts que aspiren a obtindre 7.500 euros en premis, segons ha informat l’alcalde, Vicente Arques que s’ha referit al festival de Cinema com un revulsiu cultural, econòmic i turístic. “Entenem que el Festival de Cinema és l’esdeveniment de major promoció turística que tenim i compta amb el suport econòmic i el reconeixement de la Diputació Provincial d’Alacant”.

S’ha presentat el cartell definitiu del Festival de Cinema de l’Alfàs, una vegada retocades les dates, ja que la pandèmia del COVID-19 ha tingut fins a l’últim moment en la corda fluixa a la 32 edició del certamen, que finalment se celebrarà del 18 al 25 de juliol, dues setmanes després del que es preveu. Un acte senzill en el qual han participat l’alcalde, Vicente Arques, al costat de la regidora de Presidència i Diputada Mayte García, el regidor de Cultura, Manuel Casado, i el subdirector del Festival, Javier Pascual. El disseny del cartell no ha canviat, ens mostra una imatge explícita del Parc Natural Serra Gelada, amb l’emblemàtic far de l’Albir dominant l’escena, una panoràmica vista des de la perspectiva de mar endins, i amb la claqueta a punt de tancar-se destacant les dates de l’esdeveniment cultural, perfectament visibles.

S’ha ajustat el format a l’estil clàssic, només tindrà dues seus la Casa de Cultura i la platja de l’Albir amb el cinema al costat de la mar. “Tindrem una sessió al dia, per a no complicar els protocols de sanitat”, ha destacat l’alcalde, i un altre element important que ha destacat, enguany hi haurà dos fars de plata, un d’ells especial destinat a la secció del cinema solidari que compleix dotze anys, i sis entitats d’àmbit internacional que col·laboren i han col·laborat amb aquesta secció que tindran el seu espai en la gala.

Un Festival de transició, molt més auster. Dels 150.000 euros pressupostats inicialment, 100.000 han anat directament al capítol de Benestar Social, per a pal·liar els efectes del coronavirus en les persones més vulnerables, reduint-se dràsticament la partida a 50.000 euros per al 32 Festival de Cinema, als quals cal afegir la subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant de 35.000 euros.

Però calia salvar aquesta edició entre altres raons ha argumentat l’alcalde, Vicente Arques, “perquè el Festival de Cinema de l’Alfàs és un element dinamitzador de l’economia local, un reclam turístic i cultural”, un sector també molt afectat per la crisi del COVID, “que estem obligats a cuidar i promoure”.

El Festival de Cinema de l’Alfàs compta amb una única secció a concurs, la de curtmetratges a la qual s’han presentat enguany un total de 865 curts i caldrà esperar a la setmana que ve, ha anunciat el subdirector del Festival, Javier Pascual, per a saber una vegada culminat el procés quals han sigut els seleccionats i opten finalment als 7.500 euros en premis, una quantitat substanciosa que posiciona al Festival de l’Alfàs entre els certàmens nacionals de curtmetratges que major quantia destina a la seua secció competitiva. Si bé aquesta edició poscovid arriba amb la meitat dels diners inicialment pressupostats, es manté la mateixa dotació de tots els anys. El Festival concedirà un primer premi de 4.000 euros i Faro de Plata, un segon premi de 2.000 euros, i un tercer premi de 1.000 euros. Així mateix, s’entregarà un premi al millor curtmetratge dirigit per dones, en col·laboració amb les associacions Huellas Borradas de Dona i CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mig Audiovisuals). El premi, dotat de 500 euros i guardó dissenyat per Amparo Boluda, es triarà entre les cintes que competeixen en la secció oficial. També s’atorgaran guardons sense dotació econòmica a la Millor direcció, Millor guió, Millor Actor, Millor Actriu i Millor Fotografia. A més, el curt guanyador podrà concórrer als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Nacional de Ficció, en haver sigut triat el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya per a fer la preselecció de candidats.