Dimecres que ve 26 de juny les instal·lacions de Fòrum Mare Nostrum acolliran la projecció del documental ‘Les Mamàs belgues’, del realitzador Sven Tuytens, que narra la història d’un grup d’infermeres que van exercir de 1937 a 1939 a l’Hospital Militar de la localitat valenciana d’Ontinyent atenent soldats republicans.

Aquestes dones van arribar a Espanya des de Bèlgica durant la Guerra Civil per a treballar com a infermeres, malgrat no tindre experiència professional ni haver vist un ferit de guerra en la seua vida. El documental compta les vivències d’aquest grup de dones valentes i compromeses, que ho van deixar tot als seus països per a anar a milers de quilòmetres a cuidar als soldats que combatien el feixisme a Espanya.

Els seus marits o nuvis lluitaven en les brigades internacionals. Elles també volien participar en la lluita antifeixista a Espanya i l’hospital els va oferir la possibilitat de ser útils.

Aquestes dones, en la seua majoria jueves, van ser perseguides pels nazis, que les coneixien despectivament com “les espanyoles” per haver ajudat al bàndol republicà durant la Guerra Civil, i moltes van acabar els seus dies en camps de concentració com Auschwitz.

El documental es converteix en la veu d’aqueixes dones i recorda la seua vida, els seus valors i la seua solidaritat. A l’Alfàs del Pi es podrà gaudir de dues passades: un en neerlandés, a les 17.00 hores, i un altre en espanyol, a les 19.00 hores, amb la introducció de Dieter Ryckaert, del Consolat de Bèlgica a Alacant i representant de l’associació Vlamingen in de Wereld.

El documental ‘Les Mamàs belgues’ ha sigut triat com a Millor Documental Curt de la Mostra Internacional de Cinema Documental de Montaverner. La pel·lícula va servir com a punt de partida d’un projecte educatiu sobre la memòria històrica, que es va plasmar en el curtmetratge ‘Resistir al Tirà’ i en la publicació de la biografia ‘Les Mamàs belgues’. El llibre, publicat en neerlandés en 2017, té una versió en espanyol editada pel Mico Lliure al febrer de 2019.

Des de la regidoria de Residents i Col·lectius, que dirigeix l’edil Martine Mertens, es convida a tota la ciutadania de l’Alfàs i comarca a assistir a la projecció d’aquest interessant documental que narra la vida d’una vintena de dones valentes i rescata els seus valors i la seua història de solidaritat.

21/06/2019