‘Les Copletes a la Verge dels Dolors’, una de les exaltacions festeres més antigues de tota la Marina Baixa, se celebra aquest divendres 11 de setembre a les 21.30 hores en la Plaça Major, un acte a l’aire lliure amb totes les mesures sanitàries anticovid. Distància física, ús obligat de gel hidroalcohólico i màscara. Donades les circumstàncies, puntualitza el regidor de Festes de l’Ajuntament de l’Alfàs, Oscar Pérez, no es ballaran les tradicionals danses ni tindrà lloc la degustació de productes típics en finalitzar els romanços i cobles.

Una festa ancestral, que es va perdre durant la postguerra. Silenciada durant dècades, es va recuperar en 1987, i des de les regidories de Festes i Cultura es manté el compromís de salvaguardar, per al coneixement i divulgació a les generacions futures dels costums i història local. “En definitiva el que es pretén és evitar la destrucció del patrimoni cultural, ja que forma part del nostre llegat, la nostra cultura social i per tant estem obligats a protegir”, postil·la l’edil.

Aquest divendres 11 de setembre a les 21.30 hores tornaran a sonar en la Plaça Major les pregàries a la Verge del Dolors, interpretades pels cantors, cobles difícils d’executar, que ens remunten anys arrere quan el municipi vivia de l’agricultura i agraïa d’aquesta manera les collites recollides durant l’estiu. El romanç i les cobles s’han conservat escrits a mà en un foli, la qual cosa ha permés que la tradició passara de generació en generació i es mantinga.

Pepe Aznar i Ximo Ródenas seran els encarregats d’obrir l’acte i recitar el romanç. A continuació interpretaran els copletes: Marisa Cortés, Gabriel Such, Gerard Tomás, Pepe Aznar, Juan Antonio Pérez, Ximo Ródenas i Mayte Pérez. La part musical a càrrec de Paco ‘Bessó’ –xirimita– i Manuel Pérez Pizarro–tabalet– ‘Les Copletes a la Verge dels Dolors’ arranquen amb un poema introductori o romanç, al qual segueixen 49 cobles, que relaten cadascun dels 7 dolors de la Verge.

Finalitzat el cant, enguany no s’executaran les tradicionals danses complint amb les mesures sanitàries anticovid i tampoc tindrà lloc la degustació de productes típics de la terra, dolços i mistela. En qualsevol cas i donat el seu interés social, el regidor de Festes ha animat a la ciutadania a acudir a la Plaça Major i conéixer una de les manifestacions culturals més antigues del municipi.