L’Ajuntament de l’Alfàs del Pi desenvoluparà un projecte d’excavació i musealización en la Vila Romana de l’Albir per a l’obertura al públic de les estructures situades al sud de les termes (sectors II i IV), on es localitzen restes de la pars urbana, la zona residencial de l’assentament.

L’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques, ha anunciat la concessió d’una nova ajuda europea de 113.000 euros, a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Generalitat, destinat a la conservació i recuperació de béns culturals i patrimonials. El cost del projecte s’eleva fins als 250.000 euros i serà cofinançat a parts iguals per l’Ajuntament de l’Alfàs i la Generalitat Valenciana, a través dels Fons FEDER.

La musealización dels sectors II i IV de la Vila Romana de l’Albir respon a l’estratègia territorial engegada en 2011 per l’equip de Govern de Vicente Arques, un Pla de Recuperació del Patrimoni Local que “ha contribuït a diversificar l’oferta turística del municipi i que ha suposat una via de desenvolupament molt important”, ha destacat l’alcalde en una visita a la Vila Romana al costat de les edils de Cultura i Patrimoni, Mayte García, i de Presidència, Rocío Guijarro.

El Museu Vila Romana de l’Albir, catalogat pel Consell com el primer Museu a l’Aire lliure de la Comunitat Valenciana, és un jaciment arqueològic d’una gran riquesa patrimonial i científica, les excavacions de la qual reprèn en 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, 25 anys després de ser descobertes. Va obrir les seues portes a l’abril de 2011 i ja acumula més de 60.000 visites.

“Comencem en 2011 amb la musealización de les termes. En 2015 ampliem la zona visitable fins a un dels edificis principals de la vila, una estada absidiada bastant gran denominada oecus, i ara el que volem amb aquesta intervenció és concloure la part visitable de la vila amb la zona residencial on el dominus tenia les seues estades”, ha explicat Carolina Fredes, arqueòloga municipal.

El museu explica, a més, amb una Sala d’Audiovisuals, en la qual s’exposen 45 peces de rellevant valor, descobertes en el jaciment alfasino en les excavacions realitzades des de 2008.

El Molí de Mànec

Seguint en la mateixa línia, l’Ajuntament de l’Alfàs també rehabilitarà el El Molí de Mànec, arran de la concessió d’una altra ajuda de 217.000 euros, procedent del Programa Operatiu FEDER 2014-2020. Declarat Bé de Rellevància Local, és l’únic molí -dels 6 existents en el municipi- de titularitat municipal i se situa en un entorn d’un valor paisatgístic i ecològic singular, en el barranc de Carbonera, un dels corredors verds de l’Alfàs.

L’objectiu de l’equip de Govern és convertir en producte turístic i cultural un ben patrimonial vinculat al Reg Major de l’Alfàs que es troba en molt mal estat de conservació. En aquest sentit, es preveu que l’actuació de recuperació i posada en valor tinga un impacte econòmic, social i cultural en aquesta zona perifèrica del municipi. El projecte suposarà una inversió de 500.000 euros, que cofinançaran el consistori alfasino i la Generalitat, a través dels Fons FEDER.

L’alcalde ha recordat que el Programa Operatiu FEDER 2014-2020 disposa de dues línies d’actuació, “una sobre patrimoni i béns culturals, per la qual l’Ajuntament de l’Alfàs ha aconseguit una subvenció de més de 330.000 euros per a la Vila Romana i el Vaig moldre de Mànec, i una altra de mobilitat, per la qual hem rebut una ajuda de 443.000 euros per a l’execució d’una passarel·la sobre la N-332”.

L’oferta patrimonial de l’Alfàs del Pi s’està convertint en un dels seus grans atractius turístics. “El turisme cultural suposa un gran potencial i una alternativa real al turisme tradicional de sol i platja”, ha subratllat Vicente Arques. De fet, la valorització del patrimoni històric en la diversificació de la indústria turística és una de les estratègies clau per a incrementar la qualitat dels serveis, adaptar-se als mercats i, sobretot, per a renovar destinacions tradicionals de costa desestacionalizando l’activitat turística.

El Museu a l’Aire lliure Vila Romana de l’Albir, la Fundació Frax, el Parc Natural de la Serra Gelada i la platja del Racó de l’Albir, juntament amb l’oferta d’oci i restauració, articulen un producte turístic que ofereix, a més de sol i platja, paisatge, història, art, gastronomia i naturalesa.