Establir línies de col·laboració en la posada en valor i difusió del patrimoni cultural i històric. Aqueix és l’objectiu que s’han marcat els ajuntaments de l’Alfàs del Pi i La Vila Joiosa, una iniciativa que es va iniciar enguany amb la participació per primera vegada del Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir en el festival de recreació històrica FESTVM ALONIS i que es veurà materialitzada en nous projectes culturals i educatius en els quals tots dos consistoris aniran de la mà.

Aqueix és el protocol d’intencions que s’han marcat els regidors de Cultura, Patrimoni Històric i Educació de tots dos ajuntaments: col·laborar en projectes culturals que permeten donar a conéixer i preservar el patrimoni històric i en iniciatives que, en matèria d’educació, resulten interessants per a la comunitat escolar.

Els regidors de Cultura, Patrimoni Històric i Educació de La Vila Joiosa, Aina Santamaria i Xente Sebastià, respectivament, han visitat el Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir al costat dels edils alfasinos de Presidència i Relacions Institucionals, Mayte García; Cultura, Manuel Casado, i Educació, Dolores Albero, i la tècnica de Patrimoni, Carolina Fredes, per a conéixer de primera mà el jaciment i parlar del treball que en matèria de recuperació, posada en valor i difusió el patrimoni històric desenvolupen tots dos ajuntaments, amb la finalitat d’establir noves línies de col·laboració.

Existeix un vincle entre totes dues localitats que es remunta a època romana, amb la històrica ciutat de Allon, ja que la Vila Romana de l’Albir formava part del seu antic territorium o terme municipal. Per aquest motiu tots dos municipis estiguen interessats a continuar amb la línia de col·laboració iniciada enguany amb el festival de recreació històrica FESTVM ALONIS, ampliant aqueixa cooperació a noves iniciatives relacionades amb la cultura, el patrimoni i l’educació.

L’aposta dels municipis de l’Alfàs del Pi i La Vila Joiosa per posar en valor el seu patrimoni cultural permet ara unir esforços i iniciar línies de col·laboració, que es materialitzaran en breu en propostes concretes.

La Vila Romana de l’Albir, catalogada pel Consell com el primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, és un jaciment arqueològic d’una gran riquesa patrimonial i científica, les excavacions de la qual reprén en 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, 25 anys després de ser descobertes. Va obrir les seues portes a l’abril de 2011 i ja acumula més de 60.000 visites. El museu és pioner en l’aplicació de la tecnologia 3D sobre jaciments a l’aire lliure i compte, a més, amb una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen 45 peces de rellevant valor.

Actualment, l’Ajuntament de l’Alfàs desenvolupa un projecte d’excavació i musealización de les estructures situades al sud de les termes (sectors II i IV), on es localitzen restes de la pars urbana, la zona residencial de l’assentament, una inversió de 250.000 euros que es finança a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020.