L’Ajuntament de l’Alfàs del Pi ha editat, en col·laboració amb APSA, una guia turística del camí al Faro de l’Albir en ‘lectura fàcil’, un mètode que adapta els textos, les il·lustracions i la maquetació perquè siguen comprensibles per a tot tipus d’usuaris, des de persones amb discapacitat o amb dificultats de comprensió lectora a majors o visitants d’altres nacionalitats que no dominen bé l’idioma.

L’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques, ha presentat aquesta guia inclusiva en el mirador de la Cala del Amerador al costat del gerent de APSA, Carlos Giner; la directora tècnica de l’associació, M.ª José Juan; el director de Formació, Fernando Romero, i un grup de persones amb discapacitat intel·lectual de l’Alfàs que han treballant en la validació de la guia.

“L’Ajuntament de l’Alfàs va editar en 2020 una guia sobre el camí del Faro de l’Albir, un document molt tècnic que ara APSA ha adaptat a lectura fàcil, amb l’ajuda dels joves que treballen en el consistori, en un projecte inclusiu que afavoreix, a més, la inserció laboral de persones amb discapacitat”, ha declarat l’alcalde, Vicente Arques.

Un equip de treball format per psicòlegs, formadors i persones amb discapacitat intel·lectual ha treballat durant dos mesos en l’adaptació d’aquesta guia. Segons ha explicat el gerent de APSA, Carlos Giner, “partint de la base d’un document, el que fem és traslladar-lo a una lectura de fàcil accés, no solament per a persones amb discapacitat, sinó per a adolescents, majors o estrangers. És traduir un document perquè siga perfectament comprensible per a tothom”.

La guia serveix per a explicar la història del parc natural, amb informació sobre els animals i plantes que l’habiten, en un llenguatge senzill i comprensible. S’estructura en sis apartats que recullen la flora, fauna, patrimoni, geologia, paleontologia i medi marí de la ruta al Faro de l’Albir, la més visitada del Parc Natural de la Serra Gelada.

En una primera tirada s’han editat 500 exemplars en castellà, que es posaran a la disposició dels usuaris en espais com la Tourist Info de l’Albir, el Centre d’Educació Ambiental Carabiners o el Centre d’Interpretació Faro de l’Albir. A més, serà possible descarregar la seua versió digital a través d’un codi QR.

“Instal·larem uns panells amb els codis QR de les tres guies que ha editat l’Ajuntament de l’Alfàs, en espanyol, anglés i la de lectura fàcil, perquè estiguen a la disposició de tots els visitants”, ha avançat el regidor de Turisme i Medi Ambient, Luis Miguel Morant. Aquests panells es col·locaran en diferents punts de la ruta al far de l’Albir, així com en la Tourist Info i en el CEAM Carabiners.

L’alcalde de l’Alfàs del Pi ha destacat la importància de “continuar treballant en favor de la inclusió, perquè totes les persones puguen gaudir d’un lloc tan especial com la Ruta al Faro de l’Albir amb total autonomia”. En aquest sentit, Vicente Arques ha reconegut “la gran labor que des de fa mig segle realitza APSA a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual”.

Des de APSA, Carlos Giner ha volgut agrair a l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi “el compromís que tenen amb el món de la discapacitat i, especialment, amb APSA. Comencem fa 11 anys amb un conveni de col·laboració que ens ha permés, a data de 2022, crear 9 llocs de treball per a persones amb discapacitat, fonamentalment intel·lectual”.

A l’acte de presentació d’aquesta guia de lectura fàcil, celebrat aquest matí en el mirador de la Cala del Amerador, han assistit el director del Parc Natural de la Serra Gelada, Ángel Enguix, a més de representants de APSA, AFEM i Centre Doble Amor, dels tallers saludables d’envelliment actiu de l’Alfàs del Pi, del departament de Psicologia de l’Hospital Marina Baixa i col·lectius de residents d’altres nacionalitats del municipi.

La Serra Gelada és el primer parc marítim terrestre de la Comunitat Valenciana, amb una superfície protegida de més de 5.500 hectàrees. La ruta al Faro de l’Albir, la segona més visitada de la Xarxa d’Espais Naturals de la Generalitat, és ideal per a la pràctica del senderisme, un recorregut de 2,5 quilòmetres de distància totalment accessible per a persones amb problemes de mobilitat.

L’itinerari permet al visitant gaudir d’unes espectaculars vistes de la Mar Mediterrània, dels penya-segats, les Cales del Metge i de la Mina… Una ruta que combina a la perfecció naturalesa i història, amb les mines d’origen fenici i de posterior explotació romana de les quals s’extreia ocre, l’aljub, la Torre Bombarda o el Centre d’Interpretació Faro de l’Albir, obert al públic en 2011 per l’Ajuntament de l’Alfàs, on es recrea la vida dels antics torreros i es visibilitza la rica fauna i flora del parc natural.