Les regidories de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi reprenen aquest mes de desembre el programa de visites guiades al Molí de Mànec, iniciativa amb la qual pretenen donar a conéixer a la població la història d’aquest molí fariner situat en el barranc de Carbonera. Es tracta de visites guiades per a grups reduïts que es realitzen en anglés i en castellà, segons ha destacat el regidor de Cultura, Manuel Casado.

L’activitat tindrà lloc el diumenge 12 de desembre. Constarà de dues sessions: a les 10 del matí en anglés, dirigida al públic internacional, i a les 11 hores, en castellà. Les persones que estiguen interessades a assistir han d’inscriure’s a través de l’adreça de correu electrònic museovillaromana@lalfas.com. L’activitat és gratuïta.

El punt de trobada serà el pàrquing del Quixot. Es recomana portar roba i calçat còmode, perquè l’itinerari fins al molí es realitza caminant, la qual cosa suposa un passeig de 20 minutos.

La història del Molí de Mànec es remunta a la fi del segle XVIII i principis del XIX. Durant la visita, s’explica com estava organitzat el molí, amb una planta superior destinada a l’habitatge del moliner i de la seua família, i una planta inferior, on se situava la maquinària i altres elements necessaris per a la mòltaa del gra.

La Universitat d’Alacant s’ha encarregat de les reconstruccions virtuals, tant de l’entorn com de la maquinària i volums, un treball que permet al visitant endinsar-se en les instal·lacions i conéixer tot el procés de transformació del gra en farina, seguint el recorregut de l’aigua.

L’Ajuntament de l’Alfàs ha dut a terme un projecte de rehabilitació en aquest molí fariner, salvant així de la ruïna un element de significatiu del sistema de reg, per a la seua reconversió en Centre d’Interpretació. Aquest projecte de recuperació i posada en valor s’ha finançat a través de Fons FEDER, amb una inversió de 250.000 euros.