Un any més, el barri de la Ferrería, a l’Alfàs del Pi, es vestirà de gala per a acollir, del 3 al 5 de maig, les tradicionals Festes de la Creueta. Durant tres dies se succeiran els actes culturals, lúdics i religiosos.

2019 és un any especial, ja que es commemora el 130 aniversari de la col·locació de la Creu, fet que va tindre lloc en 1889. Per aquest motiu, les regidories de Cultura, Patrimoni, Festes i Comerç impulsen una nova edició de ‘El Museu ix al carrer’, una iniciativa amb la qual es pretén acostar a la ciutadania la història més recent del municipi exposant en els comerços de la zona una selecció de fotografies procedents del Fons Documental Històric de l’Alfàs.

La regidora de Festes, Marisa Cortés, ha volgut animar a tota la ciutadania a visitar aquesta exposició deslocalitzada, “un museu obert en els comerços locals, als quals agraïm enormement la seua col·laboració”. Són en total 25 imatges relacionades amb les festes de la Creueta o amb la Creu, que s’exposaran a partir del divendres en comerços del barri de la Creueta i voltants.

Des de 2012 l’Ajuntament de l’Alfàs impulsa un projecte de recuperació del patrimoni que, sota el nom d’Arxiu de la Paraula, ha possibilitat la creació d’un Fons Documental Històric i, d’aquesta manera, conservar i divulgar el passat més recent del municipi.

Les festes de la Creueta arrancaran el divendres 4 de maig, a les 13.00 hores, amb una cercavila i el volteig de campanes. A la vesprada, a les 18.00 hores, es visitarà l’exposició fotogràfica ‘El Museu ix al carrer’, que romandrà exposada fins al mes de juny. La vetlada continuarà amb un sopar popular, una classe mestra de salsa a càrrec del Club de Ball Costa Blanca Balla i l’ambientació musical de DJ Franbo.

El dissabte 5, al matí, es procedirà a l’obertura del món infantil, amb tallers de manualitats per als xiquets i xiquetes, castells inflables i jocs tradicionals. A la vesprada, continuaran les activitats per als més xicotets i està prevista l’actuació de l’Escola de Ball Boogie Block.

Durant tota la jornada la barra dels mayorales serà el punt de trobada de tots els alfasinos, amb aperitius i sopar popular. El revestiment floral de la Creu, previst per a les 17.00 hores, és a càrrec de la Floristeria Roser. A la nit, la festa continuarà amb l’actuació de l’Orquestra Pirata.

El diumenge 6, a les 11.00 se celebrarà la missa major de campanya. A continuació, danses tradicionals amb el Grup de Danses de l’Alfàs que dirigeix Pacó el Bessó, un acte obert a la participació de tots. El matí conclourà amb un aperitiu popular. Ja a la vesprada, teatre infantil per a les famílies amb ‘Tempus Magicus-Circus’, de la companyia JM Gestió Teatral i berenar per a tots els assistents.

Tant la regidoria de Festes de l’Alfàs com la Comissió de la Creueta han fet una crida a la participació de tota la ciutadania. Un total de 8 persones conformen enguany el grup de mayorales, que presideix José Luis Giner.

“Son aquestes unes festes de barri molt entranyables, que any rere any es converteixen en punt de trobada per a tots els alfasinos i alfasinas”, ha destacat Marisa Cortés. Enguany, a més, amb la commemoració del 130 aniversari de la col·locació de la Creu en el barri de la Ferrería.