“El llegat de Juan Sebastián de Elcano” és el títol de la conferència que oferirà dimarts que ve 23 de juliol, en el saló d’actes de l’Ajuntament de Benidorm, l’almirall de l’Armada Juan Rodríguez Garat, director de l’Institut d’Història i Cultura Naval d’Espanya i almirall de la flota fins a la seua passada a situació de reserva al setembre de l’any passat. L’acte ha sigut organitzat conjuntament per l’Ajuntament de la ciutat i la Fundació Frax, que cada any convoca un premi per a reconéixer treballs de recerca històrica naval, batejat amb el nom de “Miquel Llinares Barceló”. L’acte arrancarà a les 20.30 hores, presidit per l’alcalde de Benidorm, Antonio Pérez, i el president de l Fundació Frax, Matías Pérez Such. En finalitzar el mateix se servirà un vi d’honor.

Finançada per la Corona Espanyola, cinc naus van partir al setembre de 1519 de Sanlúcar de Barrameda al comandament de Fernando de Magallanes, a fi d’obrir noves rutes comercials, Aquell viatge es va convertir, de facto, en la primera volta al món, superada en el segle XVI. Magallanes va morir a Filipines, quan encara no s’havia completat la gesta, i els expedicionaris van triar llavors a Juan Sebastián de Elcano per a capitanejar el viatge de retorn. Al setembre de 1522, després de 3 anys de navegació, la “Victòria”, única nau que es va mantindre a flotació, va arribar al port d’eixida. Va ser la primera circumnavegació de la terra de la història, de la qual se celebra ara el cinqué centenari.

JUAN RODRÍGUEZ GARAT

El conferenciant, Juan Rodríguez Garat, va ingressar en l’Armada Espanyola en 1974. Des de la seua graduació, en 1979, ha romàs en destinacions a flotació durant 24 anys. En terra, l’Almirall va ser professor d’organització a l’Escola de Guerra Naval i va ocupar diversos llocs en l’Estat Major de la Flota, Gabinet del AJEMA i Estat Major de l’Armada, on va exercir el comandament de la Divisió d’Operacions i de les Seccions de Plans Estratègics i de Definició de Mitjans i Recursos.

És especialista en comunicacions i diplomat d’Estat Major al Regne Unit, on va cursar amb distinció un Màster en Estudis de Defensa per la Universitat de Londres. Ascendit a Almirall en 2015, ha sigut Cap de Personal i, des de 2016 fins a la seua passada a la situació de reserva al setembre de 2018, Almirall de la Flota. Exerceix des de la seua passada a la reserva el càrrec de Director de l’Institut d’Història i Cultura Naval.