Jorge Juan. El savi espanyol és el nom del documental produït per la Diputació d’Alacant en 2013 que, a partir d’ara, passarà a formar part del pla de formació dels cadets de la Marina del Perú. Així ho ha sol·licitat el Govern del país andí al president de la institució provincial, Carlos Mazón, a través de la seua ambaixada a Madrid.

El diputat de Presidència, Eduardo Dolón, ha mostrat la seua satisfacció davant aquesta petició que confirma, tant el calat històric de l’insigne científic i navegant alacantí, com la qualitat del treball elaborat pel Departament d’Imatge de la institució provincial que ja supera els 5,2 milions de visualitzacions en YouTube. “L’objectiu fonamental d’aquesta obra va ser i és posar en valor la figura, la trajectòria i els assoliments d’aquest alacantí universal, que va ser considerat en la seua època com ‘el savi espanyol’, i aquesta sol·licitud del Perú és una de les proves que l’estem aconseguint fins i tot més enllà de les nostres fronteres”, ha matisat el diputat.

L’Armada peruana incorporarà la cinta, coproduïda per Ràdio Televisió Espanyola i Galdare Europe, a la biblioteca del vaixell escola de la marina peruana ‘BAP Unió’, per a enriquir els fons de material de formació i consulta dels seus cadets. La seua sol·licitud ha tingut en compte l’interés que revist la trajectòria de Jorge Juan, considerat internacionalment com un gran humanista, enginyer naval i científic, així com el rigor del documental, el primer realitzat sobre la seua figura.

Amb la inclusió de la cinta a la biblioteca del ‘BAP Unió’, Jorge Juan El savi espanyol compartirà espai amb grans obres, entre altres, amb la considerada bíblia dels marins dels EUA i països anglosaxons, la American Practical Navigator, un manual de navegació escrit per Nathaniel Bowditch.

L’objectiu de la Diputació amb la realització d’aquest documental dirigit per Domingo Rodes i produït per Joan Vicent Hernández, Andrés Luque i Antonio García va ser i continua sent donar a conéixer la figura i el treball d’un alacantí universal que, a tot el món científic de la seua època, va ser considerat com ‘el savi espanyol’.