L’artista val·lisoletana Lucía Morate, alacantina d’adopció, va inaugura Aquest divendres, 24 de febrer, en el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), la seua exposició «Panta rei». La mostra té un caràcter «quasi instal·latiu», tal com detallen els tècnics del MUA, i inclou fotografies en la seua majoria, escultures i vídeo. L’exposició romandrà oberta al públic fins al 21 de maig a la sala Cub2 del MUA.
El fil conductor del recorregut expositiu és el concepte panta rei, que el filòsof Heràclit va encunyar en el segle VI a. de C. per a referir-se al concepte de l’esdevenir com a pur flux, subjecte a la llei de la mesura que regula el cicle incessant del naixement i la mort, el trànsit continu de la foscor a la llum, d’un món no creat pels déus.
La crítica d’art Carmen Dalmau detalla que «aquest flux és el fet de viure i causa ferides de l’ànima que es graven a la pell, en les roques, en les ones de l’aigua i ens remeten al passat d’altres paisatges habitats, d’altres cossos que van perdre les ales, com caminar lleugers sobre les aigües».
Tot és paisatge en «Panta rei»: el riu, les serres, el cel, el cos. La natura flueix eternament i nosaltres pertanyem a aquest eternitat còsmica, com els ocells, les algues del riu i les pedres xicotetes i lleugeres.
Lucía Morate (Valladolid, 1976)
Artista visual, docent i dinamitzadora cultural. Val·lisoletana d’origen i alacantina d’acollida, reflexiona a través de la seua obra sobre el canvi com a constant, sobre el cos i sobre la fragilitat i la vulnerabilitat mutables de les nostres identitats. El seu treball ha sigut seleccionat, premiat i exposat en diversos festivals i museus com són el Centre Portuguès de Fotografia, el festival d’arts visuals Artendencias, el Centre d’Art Tomás y Valiente de Fuenlabrada (Madrid) i el Festival Internacional de Fotografia Emergent Pa-Ta-Ta de Granada. Realitza nombrosos projectes de mediació amb diferents col·lectius. Forma part del col·lectiu Fotoeduterapia, en el qual imparteix tallers formatius. Està especialitzada en fotografia participativa. Aposta per la capacitat de transformació social i individual que pot tenir l’art. Fa servir la imatge com a eina de reflexió per a enfortir una mirada crítica i un apoderament individual i col·lectiu. Al seu torn, és cofundadora de FOC (Fotografia Observatori Cultural), ha organitzat durant cinc edicions gran part de les activitats i la programació expositiva del Festival PhotoAlicante, ha coordinat projectes fotogràfics per al Ministeri de Cultura en quinze museus estatals i va ser membre fundadora de la revista de fotografia contemporània 10×15.
Comentarios