L’Arxiu Històric Provincial d’Alacant, dirigit per María del Olmo, ha restaurat quatre dibuixos originals de Miguel Hernández procedents de la cessió que la família de Francisco de Díe García-Murphy va realitzar en 2004 a la Fundació que porta el nom del poeta oriolà.

Una vegada vençut el termini del préstec a l’Arxiu Històric d’Alacant per a la seua exhibició en la mostra “Miguel Hernández i el seu entorn en la presó”, que va poder contemplar-se a Alacant i a Salamanca, els dibuixos van passar pel laboratori de restauració de l’Arxiu. Susana González Martínez, responsable del laboratori, ha sigut la persona encarregada de la restauració.

Els dibuixos, a causa del pas del temps, estaven arrugats i deformats i un d’ells tenia taques d’humitat. Es van realitzar anàlisi d’acidesa del paper (ph), es van allisar els dibuixos, es van reparar esquinçats, es van netejar les taques d’humitat i es van enlairar els dibuixos de la moqueta sobre la qual estaven units. Després es van netejar en sec amb goma vulcanitzada i es va eliminar l’acidesa del paper. Es van tornar a emmarcar amb una carpeta de paspartú i amb esquineras confeccionades a mesura. També es va protegir el cartó de conservació de l’acidesa amb un paper barrera lliure d’àcid entre la fusta del marc i el cartó.

La Fundació Cultural Miguel Hernández vol expressar el seu agraïment tant a María del Olmo com a Susana González Martínez pel treball realitzat, que redundarà en una conservació òptima dels quatre dibuixos originals del poeta oriolà, que representen un gall, una colobra, un meló d’Alger i tres magranes, i que van ser realitzats en 1932.