L’Ajuntament d’Ibi, a través de l’Arxiu Municipal, acull l’exposició “El final de la Guerra Civil a Alacant, Repressió i Exili”, organitzada per l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb la Comissió Cívica d’Alacant. En ella es recullen els esdeveniments del final de la Guerra Civil, així com la repressió que va acompanyar a la implantació de la dictadura franquista i l’exili del qual moltes persones alacantines no van tornar.

Comissariada per l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant, l’exposició serà inaugurada el divendres 2 de juny a les 20:00 hores a la Sala d’Actes de l’Arxiu a càrrec dels comissaris, el Sr. Francisco Moreno Sáez i el Sr. Juan Martínez Leal, ambdós doctors en Història.

Per la seua banda, des de l’Arxiu Municipal s’incorporarà a la mostra  informació dels últims dies de la guerra civil en el nostre municipi, així com llistats o històries de persones d’Ibi represaliades a partir de documentació del fons municipal, testimoniatges    de familiars o recursos d’internet.

Donat el caràcter divulgatiu i didàctic de l’exposició es convida als centres educatius de la població, especialment als cursos de secundària i formació de persones adultes i a les diferents associacions a programar les seues visites que seran guiades per l’Arxivera municipal, concertant visita en el 966552728. La mostra estarà oberta al públic fins al 30 de juny, en horari de dilluns a divendres, de 9.00 h  a 15.00 h.

“El mes de març de 1939 la província i la ciutat d’Alacant van tindre un gran protagonisme en els esdeveniments finals de la Guerra Civil espanyola. L’últim govern republicà presidit per Juan Negrín es va establir en la posició Yuste, a Petrer per a, posteriorment, eixir des de l’aeròdrom del Fondó de Monòver. L’eixida de milers de republicans cap a l’exili a bord de diverses embarcacions, especialment el Stanbrook, i la tragèdia ocorreguda en el port alacantí, on es van concentrar unes quinze mil persones en espera de vaixells que els permeteren escapar a la repressió franquista, vaixells que no van arribar per la inhibició de les democràcies occidentals”.