El centre cultural Cigarreras, que gestiona la Regidoria de Cultura, dirigida per Antonio Manresa, concentra hui dissabte un festival de cultura urbana amb diverses activitats d’accés gratuït i obert a tots els públics. La trobada reunirà diverses disciplines creatives, com a actuacions musicals i exhibicions, tallers i mercat ambulant amb llocs i dissenys obra de diversos col·lectius.

El festival pretén convertir-se en aparador panoràmic on tenen cabuda diverses disciplines artístiques que utilitzen espais de la ciutat com a plataformes d’exhibició. Aquestes expressions de la jove cultura urbana estan connectades directament amb l’esport, l’oci juvenil, la creativitat i l’entreteniment actiu i a l’aire lliure: brakdance, grafiti, l’ús de stencils o plantilles per a pintar dissenys, les reunions per a rapear, les batalles de galls, pràctiques amb taules de skate i monopatines, bicis, etc.

Des de l’organització de l’esdeveniment precisen que “Alacant té una llarga tradició en l’hip hop que va cristal·litzar en l’èxit de Nach o Arkano”. I encara recorden aquella jam d’agost de 1993 en Sant Joan batejada “Quin punt de festa” on es van reunir breakers, grups de rap i grafiters de tota Espanya i que va establir el punt zero del que és el rap hui dia a Espanya. Allí van actuar – puntualitzen – abans de traure disc CPV, 7 Notes 7 Colors o la Puta Opp i van donar origen a una escena que va anar professionalitzant gràcies a aqueixos pioners.

Programació matinal

El festival donarà principi amb un taller de breakdance, seguit d’un altre de freestyle impartit per Tali Flow (on les rimes s’improvisen i és la base de les batalles de galls) i acabarà un més de Beatbox Dóna Fonky Monky, on la boca és usada com a instrument per a bases que servisquen per a rapear. “Una tècnica que obri la possibilitat de seguir amb música al parc encara que es gasten les piles del radiocasset gegant”, apunten amb humor.

Pioners i rap

A la vesprada s’oferiran els concerts donant una mostra del rap de la província d’Alacant, on estaran pioners del djing com Dj Joaking, d’Elda, que ha sigut dj de Nach, Arma Blanca o Cres i productor de Nach o ZPU, entre molts altres.

A continuació començaran les rimes amb el raper alacantí Pome Gee, que té publicats diversos EP’s, també hi haurà representació d’aqueixa vella escola del rap com a Metall Pesant, un mc originari de Madrid i que porta des de començaments dels 90 fent rimes i beats d’estil cru, mentre resideix a Alacant.

També intervindran grups com Undertakerz, que van editar aquest mateix any el Ep Sincretisme, Zona Centre o Cuinant Skills, un col·lectiu format per Tase, Zasko, Compare i Nite Hortes, un grup de rapers i freestylers dels carrers alacantins que van forjar el seu estil amb l’entrenament de la mètrica i els jocs de paraules per a desembolicar el que anomenen “skills” dins del món de la improvisació. Actuen com un dels grups més respectats del panorama underground de l’hip hop espanyol.

Mercat amb dissenys

Durant tota la jornada se succeirà un mercat on dissenyadors de roba, graffiteros i col·lectius d’hip hop tindran una mostra dels seus treballs perquè els interessats puguen adquirir un record de la trobada.

Tallers amb inscripció prèvia

Taller de Break (Dance In Situ) 11:00 horas.

Taller de Freestyle (Taly Flow) 11.30 hores.  

Exhibició de Freestyle. 12.30 hores

Taller de Beat Box (Dóna Monkey Fonky) 13.00. hores  

Concerts des de les 17 hores. Lliure accés

Sessió Freestyle (micro obert), amb: Dj joaking. Undertakerz. Zona Centre. Metall Pesant. Pome Gee. Cuinant Skills.

Marketplace tot el dia

Col·lectius: Marques de roba, Segells, uns altres.

Les activitats són gratuïtes. Per als tallers, necessària inscripció prèvia. www.cigarreras.es