L’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, a través de les regidories d’Igualtat i Patrimoni, ha presentat el projecte ʻMujeres Relevantes de l’Alfàsʼ. Aquesta iniciativa es va donar a conéixer divendres passat, 5 de març, durant la presentació del programa d’activitats que el consistori alfasino organitza, en col·laboració amb diferents associacions de dones, amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona.

Des de l’Ajuntament han assenyalat que aquest projecte naix amb l’objectiu de ressaltar i visibilitzar a les dones més notables de la localitat, perquè servisquen de referents en la societat.

ʻMujeres Relevantes de l’Alfàsʼ s’obri a la participació de tota la ciutadania. Qualsevol persona pot realitzar la seua aportació posant-se en contacte amb la regidoria d’Igualtat, per a poder parlar de dones que hagen tingut com a referents importants en la seua vida: mares, àvies, ties, veïnes, tutores, actrius, científiques, escriptores, artistes, activistes, etc. D’aquesta manera, es pretén donar a conéixer a aquelles figures que, pels seus valors i la seua fortalesa, hagen deixat petjades positives a l’Alfàs. Es tracta, segons l’alcalde, Vicente Arques, de “reconéixer a dones que inspiren i marquen diferències, models a seguir per a totes les generacions de nostra sociedadˮ.

Aquest projecte té també com a finalitat essencial generar consciència cultural i promoure la igualtat, per la qual cosa també s’ha decidit implicar en la seua realització als centres educatius del municipi. Rocío Guijarro, regidora d’Igualtat, ha explicat que “s’ha convidat a l’alumnat al fet que participe en aquest projecte indagant entre les dones del seu entorn que han sigut i són referents importants en la seua vida, i els hem fet arribar uns diplomes perquè els entreguen a aqueixes persones relevantesˮ.

ʻMujeres Relevantes de l’Alfàsʼ naix arran de l’Archivo de la Palabra, un projecte de recuperació del patrimoni iniciat en 2012 pel consistori alfasino. D’aquesta manera, s’intenten recopilar totes les històries vitals de dones referents del municipi, ja que el coneixement i registre del seu llegat permetrà conformar la història del demà.

Cal destacar també que aquest projecte no sols naix amb l’objectiu de visibilitzar a les dones rellevants de l’esfera pública, sinó també de l’esfera privada. “Volem reivindicar també el treball que es realitza en la llar, la cura de la família, de majors i malalts, ja que són labores imprescindibles per a la vida quotidiana i que a penes són reconegudes per la sociedadˮ, ha subratllat Rocío Guijarro.

Aquest projecte contempla, a més, el lliurament del premi ʻMujer Relevanteʼ, creat en 2020 per a atorgar un reconeixement a aquelles figures femenines que han destacat pel seu esforç, dedicació i trajectòria personal o professional. “Enguany, a causa de la situació que vivim per la pandèmia de coronavirus, es farà un acte de lliurament simbòlic a l’Ajuntament de l’Alfàs dilluns que ve 8 de marzoˮ, ha assenyalat l’alcalde.

Finalment, el projecte ʻMujeres Relevantes de l’Alfàsʼ es plasmarà en una exposició que anirà creixent any rere any amb les dones que vagen sumant-se a la iniciativa. Enguany, aquesta exposició pot visitar-se al carrer Federico garcía Lorca del municipi.


Actes commemoratius del 8M, Dia Internacional de la Dona

L’alcalde de l’Alfàs i la regidora d’Igualtat van presentar, juntament amb aquest projecte, la programació d’activitats commemoratives organitzades entorn del 8M. A causa de la pandèmia, moltes d’elles seran de caràcter virtual, però malgrat tot s’ha establit un programa variat en l’elaboració del qual han col·laborat diferents associacions de dones.

Al carrer Federico García Lorca podrà visitar-se l’exposició ʻMujeres Relevantes de l’Alfàsʼ, a la qual ja ens hem referit, i també la de ʻPancartas para el 8Mʼ, una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal per la Igualtat de la Marina Baixa, en la qual s’han implicat associacions, centres educatius, regidories i ciutadania en general. Tal com ha explicat la regidora Guijarro, “són les pancartes que s’hagueren lluït en la manifestació del 8M i que enguany, per les circumstàncies que estem vivint, no podem realitzar de forma presencialˮ.
L’Ajuntament de l’Alfàs, en col·laboració amb el Consell Comarcal per la Igualtat de la Marina Baixa, presenta també ʻL’Alfàs por la igualdadʼ, un concurs que es desenvoluparà a través de la xarxa social TikTok amb el hastag #Alfasporlaigualdad. En ell, es recopilaran vídeos d’aquesta plataforma que la seua temàtica gire entorn de la conscienciació i la lluita per la igualtat, enfront de la xacra social del masclisme.

Altres concursos inclosos en la Setmana de la Dona són el Certamen de Poesías y Relatos convocat per l’Asociación de Amas de casa, Consumidores y Usuarios de l’Alfàs del Pi; i la primera Convocatoria de Artes Visuales HuellArtsDigital, convocat per l’Asociación Huellas de Mujer amb l’objectiu de promoure l’art contemporani com a manifestació cultural de la societat, estimular la reflexió sobre la dona en l’actualitat, impulsar la pràctica artística i afavorir la inserció de les noves creadores en el món de l’art.

L’associació MEMBA va presentar també ʻCamino al Empoderamientoʼ, un documental realitzat per Cristian Rojas que narra les experiències de dones i docents que van participar en 2020 en el programa formatiu X Forum Mujeres en la Actualidad ʻHerramientas para el emprendimientoʼ. Amb aquest nou projecte de l’associació, es va voler realçar l’aposta d’aquest grup de professionals per la formació en l’àmbit de les noves tecnologies i l’eliminació de les bretxes digitals de gènere.

Una altra activitat proposada és la escape room virtual ʻLa Mujer en el Tiempoʼ, en el qual poden participar persones de totes les edats a partir dels 10 anys. A través d’una sèrie de jocs de lògica i de concentració, se’ns convida a realitzar un viatge en el temps per a descobrir importants fites protagonitzades per dones rellevants, el paper de les quals en la història ha sigut invisibilitzat. Aquesta iniciativa s’ha realitzat en col·laboració amb la regidoria de Joventut, i totes les persones que ho desitgen poden inscriure’s des d’ahir en la web www.lamujerlalfas.es . L’activitat s’organitza en grups de quatre persones.

Quant a les propostes de formació, destaca el curs ʻEmprende con éxito, no estás solaʼ, un curs en línia i gratuït organitzat en col·laboració amb Comercioy Formación. Aquest curs serà impartit per Concepción Coves i Yolanda Gómez, coaches de Lideratge i Apoderament i agents de Canvi i Igualtat. Així mateix, destaca l’activitat ʻTodas las profesiones son de mujeresʼ, que es desenvoluparà en els col·legis Santíssim Crist del Bon Encert i Racó de l’Albir, per a desmuntar estereotips de gènere relacionats amb professions d’àrees com l’esport, la ciència o la seguretat ciutadana.

Finalment, l’Asociación de Mujeres con Voz va participar ahir en els actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona, donant a conéixer el manifest de la Federació del Consell Estatal d’Associacions de Resilients de la Violència de Gènere.