L’Exposició fotogràfica “LAS DOS HABANAS” en el nou espai d’art B.ART d’Alacant va començar rara. S’inaugurava casualment un dia abans de la declaració d’Estat d’Alarma i això va trencar el ritme de tot fins i tot d’aquesta exposició.

Afortunadament estem cada dia més prop de la suposada “nova normalitat” i divendres passat 5 de juny, l’exposició coordinada per l’artista alacantí Jaume Marzal reaperturó per a tota la ciutat presentant les col·leccions de Reinaldo Ortega i Isabel Rico.

Las dos Habanas. Foto: Isabel Rico

Las dos Habanas. Foto: Isabel Rico

El fotògraf Reinaldo Ortega ens presenta dues sèries on combina tècniques de policromat que permet recrear una Havana més acolorida, si cap, i més viva. El seu “present es desembolica a destemps entre dos mons amb el privilegi de poder fer en el temps i prendre un lloc”. Descobreix, diu, una ciutat que es torna màgica i afable, a més d’expectant.

La fotògrafa Isabel Rico plasma la realitat diària dels cubans i cubanes. Un dia a dia d’esforç i enginy per a poder sobreviure en un lloc on els comerços llueixen les seues prestatgeries buides. Els seus carrers i les seues gents més enllà del turisme, els mojitos i les platges paradisíaques. Cuba, “on mai mancada la música, el tabac, el rom, la santería i la calor de la seua gent”.

Dos autors, aleshores dues visions que es complementen de l’Havana. La de Reinaldo essencialment color de ciutat i Isabel Rico especialment calor, calor humà de les seues gents.

Molt recomanable.