El diputat de Cultura, César Augusto Asencio, ha inaugurat aquest matí una exposició filatèlica per a commemorar el 25 aniversari de l’Associació Amics del Camí de Santiago a Alacant. La mostra, que es podrà visitar fins al 17 de novembre en el Palau Provincial, reuneix 15 col·leccions –uns 8.000 segells- cedides per la Societat Filatèlica i Numismàtica Alacantina.

Des de finals del segle XIII existeixen testimoniatges d’alacantins que partien des de les seues pròpies cases cap a Santiago, després de ser beneïts en l’església de Santa María, utilitzant brancs de la província que convergien en el que avui denominem Camins del Sud-est i de la Llana. Tal com ha explicat Asencio, “ara des de la Diputació d’Alacant organitzem aquesta mostra per a retre homenatge a tots els amants de la senda i pelegrins de la província. A més, és una oportunitat única per a admirar aquestes col·leccions que formen part de la història i destacar la gran tradició jacobea que sempre ha existit en la nostra província des de l’edat mitjana”.

 

D’aquesta manera, l’exposició conjumina la posada en valor de la tradició del Camí de Santiago, que s’inicia des de la nostra província, i la fascinació de l’objecte i l’afany historicista de la recerca filatèlica. En paraules del diputat, “la mostra és sinònim de qualitat, una magnífica ocasió per a conèixer i admirar una important part del tresor filatèlic existent a la Comunitat Valenciana que combina amenidad, cultura i informació, amb una alta professionalitat”. Algunes de les col·leccions que es poden admirar són ‘Biografia de sants i santes’, ‘Els camins mossàrabs a Santiago’ o ‘La Ruta de la Plata per Extremadura’, entre unes altres.

L’acte ha comptat amb la intervenció del president de l’associació alacantina, Federico Ramírez, qui ha destacat que enguany s’han dut a terme dues importants trobades a Alacant. D’una banda l’assemblea general de la Federació Espanyola d’Associacions d’Amics del Camí de Santiago i, d’altra banda, la trobada nacional d’associacions d’amics del Camí de Santiago de la Llana. El col·lectiu, que amb aquesta exposició celebra la seua 25 aniversari, va recuperar en 1996 la Ruta del Sud-est i de la Llana, sendes cada vegada més concorregudes pels pelegrins, en el manteniment dels quals i promoció treballen ja deu associacions.

Per la seua banda, el president de la Societat Filatèlica i Numismàtica Alacantina, José Miguel Esteban de l’Agosarada, ha puntualitzat que la filatèlia propícia i fomenta la relació cultural pel que des de la seua entitat, fundada en 1946, treballen per divulgar aquest col·leccionisme en la provincia.