L’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA (UPUA) presenta l’obra «La Marquesa Rosalinda» en el Teatre Aniches, aquest dilluns 14 de juny a les 20 hores. Es tracta d’una adaptació de l’obra del mateix nom de Valle-Inclán, dirigida per Begoña Tenés. Entrades per a través de instanticket.

Ramón María de la Vall-Inclán va escriure “La Marquesa Rosalinda”, seguint els cànons del gènere invitació teatral de la Commedia dell’art sorgit a Itàlia a mitjan segle XVI. Uns amants, un marit cornudo i un intent fallit de venjança són els protagonistes d’aquesta rondalla. Aquesta farsa sentimental i grotesca compte la història de la marquesa Rosalinda, que avorrida de la vida que porta, és seduïda per Arlequí (o és ella la que li sedueix a ell?), per a desesperació del seu marit, el Marqués. Aquest, mogut per la gelosia, enclaustra a la seua esposa en un convent. La Marquesa acaba acceptant el seu destí i Arlequí torna, derrotat, a la seua carreta de còmic al costat de Colombina.

El Teatre Arniches d’Alacant ha inclòs en la seua programació les tres últimes creacions de les Aules de Teatre de la UA: La Marquesa Rosalinda, Fuenteovejuna 2040 i Cor i Terra, després de l’èxit de les seues estrenes en el Paranimf de la UA.

Les representacions tindran lloc la setmana vinent: La Marquesa Rosalinda, el dilluns 14 de juny a les 20 h, a càrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA; Fuenteovejuna 2040, el dimecres 16 de juny a les 20 h, amb l’Aula de Teatre Clàssic de la UA; i el divendres 18 de juny, a les 20 h, «Cor i Terra», representada per l’Aula de Teatre Contemporani de la UA.

Fuenteovejuna 2040

Fuenteovejuna 2040 és una versió lliure de creació col·lectiva del grup de teatre clàssic de l’Aula de Teatre de la UA, basada en d’una de les millors obres de Lope de Vega. Dirigits per Xiomara Wanden- Berghe, els alumnes de l’Aula de Teatre ens transporten a un món, any 2040, on la terra es troba inundada i Fuenteovejuna torna a succeir. La directora de l’Aula afirma que «Ens recolzem en la versió que Juan Mayorga va escriure amb mestratge per a la Jove Companyia, afegint escenes en prosa escrites pels propis alumnes que milloren la comprensió de l’obra. Compta amb unes sorprenents interpretacions i inclou música en directe». Fuenteovejuna 2040 és honor, és el poder del personatge col·lectiu enfront d’una injustícia concreta. Ens parla de la primera dona, la protagonista Laurencia, que en el Segle d’Or es va rebel·lar davant els abusos del Comendador, afig Xiomara Wanden-*Berghe.

Cor i Terra

El grup de teatre contemporani de l’Aula de Teatre de la UA, dirigit per Iván Jiménez, presenta aquest projecte d’investigació i de creació col·lectiva sobre l’ecologia i el medi ambient que busca reconnectar a l’ésser humà emocionalment amb l’entorn familiar. Espectacle bilingüe (valencià i castellà).

Iván Jiménez detalla que «Amb aquest marc excepcional que tenim de pandèmia, últimament està de moda l’eslògan cuidem-nos, cuida’t tu i cuida de la resta. El nostre espectacle no va de salvar el planeta, va de salvar-nos a nosaltres, a la humanitat. Estem decidint de manera individual i col·lectiva continuar amb aquesta deriva consumista que ens provoca infelicitat i, a més, està acabant amb el nostre entorn. Potser l’espècie humana pot sobreviure, però quin món tindrem dins de 50 anys?. No podrem tornar arrere. El moment de començar el canvi és ara i hem d’entendre-ho a nivell emocional. Necessitem tornar a fer fèrtils les nostres terres. Necessitem tirar arrels emocionals en el nostre entorn. Si sentim la terra com alguna cosa nostre, la podrem cuidar sabent què cuidem. Un altre món és possible, però necessita de la col·laboració de tots a nivell social i a nivell individual.»