L’equip de Govern de l’Ajuntament d’Alacant, integrat pels grups popular i Ciutadans, va portar al Ple d’aquest dijous una declaració institucional en la qual proposa a la corporació que ratifique el patronatge de l’Ajuntament d’Alacant amb el Monestir de la Santa Faç, que data de 1518. La proposta inclou un segon acord perquè la relíquia religiosa continue sota la custòdia d’una comunitat de vida contemplativa, com ho és en l’actualitat per l’Ordre de Canónigas Regulars Lateranenses de Sant Agustí, “al servei del Poble d’Alacant”.
La iniciativa de l’Executiu municipal recorda que el patronatge de l’Ajuntament d’Alacant amb el complex monàstic es va iniciar fa més de cinc segles, quan la Comunitat de Monges de l’Orde de Santa Clara (de la Primera Regla o Clarisses Coletinas) va assumir l’atenció del culte i la custòdia de la Santa Relíquia, a petició del Consell Local.
“La relíquia va partir de Jerusalem i, després de transitar per Xipre i Constantinoble, va arribar a Roma, on va ser entregada al sacerdot Pedro Mena a la fi del segle XV, qui la va portar per mar fins a les nostres costes alacantines. Al llarg dels segles el nostre poble ha transmés una tradició que es concreta especialment en la Romeria de la Santa Faç, el segon dijous després de Pasqua, coneguda com La Pelegrina”, rememora la declaració institucional.
El text recalca que la multitudinària Romeria és una “tradició viva”, que s’actualitza cada any com una dels senyals d’identitat de la ciutat d’Alacant, “volguda i sentida per multitud de persones de tota condició, gènere o classe, que es congreguen any rere any, segle rere segle, per a sentir en comú aquesta tradició que uneix als alacantins”.
Renovació d’un compromís secular de custòdia
“Durant segles, la relíquia ha sigut custodiada per Monges de Clausura, inicialment des de 1518 per les religioses Clarisses i des de dates recents per l’Ordre de les Canónigas Regulars Lateranenses de Sant Agustí”, afig la proposta. Des dels seus començaments l’Ajuntament d’Alacant ha exercit el Patronatge permanent del Monestir “i desitja reiterar el seu compromís secular de custòdia de tan preuada relíquia”.
Per tot això, l’equip de Govern emplaça a la corporació municipal a ratificar el citat patronatge per part de l’Ajuntament i a confirmar la seua “voluntat i compromís de manteniment del culte en aquest complex monàstic en les condicions que mereix aquesta tradició secular constitutiva d’un senyal d’identitat tan genuïnament alacantina”.
La declaració conclou amb el plantejament que la relíquia de la Santa Faç seguisca en el futur com ho ha sigut sempre, sota la custòdia d’una Comunitat de Vida Contemplativa, com ho és en l’actualitat per l’Ordre de Canónigas Regulars Lateranenses de Sant Agustí, “al servei del Poble d’Alacant”.