L’ajuntament de Torrevella a través de la Regidoria de Comerç i la Seu de la Universitat d’Alacant a Torrevella posen en marxa el projecte ‘Arquitectures efímeres: Salines i patrimoni comercial’ per segon any consecutiu mitjançant el qual un total de 16 instal·lacions d’arquitectura efímera transformaran comerços del centre de la ciutat. Aquesta labor serà duta a terme per 48 estudiants de segon, tercer i quart del grau d’Arquitectura de la Universitat d’Alacant, sota la direcció de la professora Adriana Figueiras i l’arquitecta Carolina Gómez.

L’alcalde de Torrevella, José Manuel Dolón, ha explicat en la presentació d’aquestes jornades que enguany els projectes giren entorn de les Salines, el seu paisatge i indústria, reclamant la seua presència en l’espectre comercial de la ciutat. Equips de tres estudiants duran a terme les instal·lacions efímeres que seran realitzades principalment amb sal i estaran inspirades en els conceptes proposats en els projectes arquitectònics saliners.

«Est el segon any que celebrem aquestes jornades d’arquitectura, que en aquesta ocasió se centren en la indústria salinera i el que representa l’extracció de la sal en els temps actuals, alguna cosa que recrearan en els comerços, canviant la seua imatge i donant d’alguna forma una projecció relacionada amb la història de la nostra ciutat», ha declarat el primer edil als mitjans.

La docent de la UA, Adriana Figueiras, ha detallat que el projecte d’enguany té la intenció de «trobar potencialitats i projectes per a les Salines, i traslladar totes aqueixes idees en les instal·lacions efímeres que es posaran en els comerços», segons ha expressat. «Els comerços lluiran, per un temps, una imatge inesperada, descobrint al públic possibilitats que no sabia que existien i espais en els quals no havien reparat”, ha conclòs.

Per part seua, l’edil de Comerç, Manuela Osuna, ha intervingut en la presentació del projecte per a donar les gràcies a tots els comerciants que s’han animat a participar i «que han oferit els seus aparadors per a dur a terme aquest esdeveniment», tal com ha afirmat. «És una iniciativa molt bona que s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de la Universitat d’Alacant. Espere que els comerços que no han pogut entrar en el projecte enguany, el facen el següent. També vull donar les gràcies als xics i xiques que espere que ens transformen la nostra ciutat «, ha dit la regidor.

D’altra banda, el coordinador de la Seu de la UA, José Norberto Mazón, ha agraït a la regidora i a tots els tècnics de Comerç el seu esforç dedicat a aquest projecte. «És una col·laboració molt positiva que hem decidit repetir enguany per tota la repercussió que va tindre en l’edició anterior», ha manifestat donant les gràcies també a les Salines de Torrevella, que estan col·laborant amb aquesta iniciativa.

L’alcalde ha presenciat alguns dels projectes exposats en el mercat central La Plasa, acompanyat de la regidora, de José Norberto Mazón, de la docent Adriana Figueiras i de l’arquitecta Carolina Gómez. A més, els 48 alumnes han estat presents en el recinte per a exhibir els seus treballs.

Les arquitectures efímeres estaran disponibles a la vista del públic durant tres setmanes, des del divendres 10 de maig fins al divendres 31 de maig, i participaran en un concurs en el qual s’atorgaran tres premis.

La iniciativa compta amb quatre edicions anteriors a la ciutat d’Alacant, dues d’elles en l’àmbit comercial i altres dos en el cultural, i una edició predecessora a Torrevella. Els seus principals objectius han sigut promoure la participació activa d’estudiants, comerciants, institucions, empreses i ciutadans en l’arquitectura i el disseny i involucrar a l’entorn en un procés de col·laboració i de compromís públic.

Al llarg de les cinc edicions anteriors, uns 150 joves van realitzar 75 projectes de xicoteta escala i baix cost que van aconseguir una gran mobilització social i mediàtica. El projecte ‘Arquitectures Efímeres’ va ser reconegut en 2015 amb el Premi Nacional d’Arquitectura Efímera, EMPORIA D’OR i en 2017 amb la SELECCIÓ EMPORIA.

Aquesta és la preselecció de comerços de Torrevella per a participar en el projecte:

 • Floristería Carmina
 • Nichi Seijo
 • Zoo Center
 • Parimpar
 • Galería náutica
 • Pop up store
 • Victoria Alarcón
 • Manuel Fernández
 • Viajes La Valise
 • La Media de Seda (C/Vicente Blasco Ibáñez 20)
 • Herbolario Aloe’s
 • Óptica Mar
 • Óptica Chantal
 • Ibérica Shop
 • Get Connected