La desescalada en els espais culturals d’Elx ja ha començat. A partir d’ara reobrin les seues portes les biblioteques en les pedanies. Concretament la de José Fuentes en Torrellano, Pedro Salina en El Altet i Rafael Navarro en La Marina. “Els serveis que estaran disponible seran només per a préstecs, devolucions de llibres, noves inscripcions i seguint determinades normes”, segons ha explicat la regidora de Cultura, Marga Antón, qui ha destacat que el servei s’anirà obrint al públic de manera progressiva i en els pròxims dies es reobrirà també la biblioteca central Pedro Ibarra. “En principi hem volgut prioritzar les pedanies, ja que, en estar allunyades del centre de la ciutat, entenem que era necessari”, ha assenyalat l’edil.

En el cas dels préstecs, queda prohibit l’accés a la col·lecció a tots els usuaris, així com la lectura presencial en el local. No obstant això, la regidoria ha agilitat la posada en marxa d’aquest servei que es podrà realitzar de manera presencial amb la sol·licitud per telèfon prèviament amb la finalitat de preparar el material a temps per a evitar el risc de contagi.

Així mateix, Antón ha incidit en les mesures higienicosanitàries que s’han establit per a garantir la seguretat dels usuaris i els treballadors. Principalment en els taulells d’atenció al públic s’han col·locat mampares i dispensadors de gel hidroalcohólico

Quant a les devolucions, la regidora ha explicat que els llibres entregats s’aïllaran en una sala a part durant un període de dues setmanes abans de tornar a posar-los a la disposició del públic.

En les tres dependències municipals les sales infantils romandran tancades, no es podran utilitzar els ordinadors d’ús públic i queden interromputs els serveis interbibliotecaris, així com les reserves i les donacions.

L’aforament màxim és de dues persones i per a poder entrar s’haurà d’usar màscara i mantindre les distàncies de seguretat recomanades.

D’altra banda, l’edil ha anunciat que dilluns que ve, 1 de juny, es reprendrà el servei de Bibliobús perquè els usuaris puguen gaudir d’aquest espai dedicat al foment i l’acostament de la lectura.

De la mateixa manera, Antón ha animat als lectors a fer ús del sistema Ebiblio amb el qual es permet l’accés a llibres digitalitzats. “Per a poder entrar es necessita tindre un carnet d’usuari i, en el cas que la persona no dispose d’un, el personal s’encarregarà de facilitar l’opció d’aconseguir-lo de manera temporal i excepcional”.

Horari d’obertura i atenció

En el cas de la biblioteca José Fuentes, situada en Torrellano, l’horari d’atenció és de dilluns a divendres de 9 a 14 hores; a la biblioteca Pedro Salina en El Altet s’atendrà de dilluns a divendres de 9 a 13.30 hores; i en Rafael Navarro, situada en La Marina, de 10 a 13.30 hores.