El centre cultural Cigarreras, que gestiona la Regidoria de Cultura, es prepara per a rebre la V edició del Festival de Producció i Música Electrònica ENSO, programat per a la tardor. Algunes de les activitats del seu cartell podran ser seguides en directe pels interessats amb accés gratuït. La resta dels esdeveniments s’emetrà en streaming.

Els espais de la Caixa Negra i l’auditori de la Casa de la Música albergaran els esdeveniments d’aquesta trobada d’avantguarda que evoluciona sobre pilars assentats en la música electrònica, l’art sonor i l’experimentació digital i multimèdia.

La cinquena edició de ENSO s’ha fixat per als dies 28, 29 i 30 d’octubre -dijous, divendres i dissabte-, amb un programa en evolució que inclou concerts en directe, com els de la formació Esplendor Geomètrica, algunes de les essències de les quals provenen del grup Aviador Dro, i del duo asturià Fasenuova, integrat per E. Avelino i R. Llop, els qui divulgaran les seues noves composicions.

El festival prepara, a més, taules redones, classes magistrals i sessions rares, entre altres actes. Des de l’organització, que els seus integrants utilitzen assíduament instal·lacions de les Cigarreras per al seu treball, aclareixen que tractaran de tancar completament el seu programa abans de l’estiu.

La Regidoria de Cultura, que dirigeix Antonio Manresa, i el Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, amb José Luis Pérez Pont al capdavant de la seua gerència, són dues de les entitats que recolzen aquest festival, considerat una trobada de referència cultural en música electrònica, arts digitals d’avantguarda i escena experimental.

Concert d’inauguració amb Fasenuova

Des de l’organització de ENSO ressenyen que es “ha confirmat la presència de Fasenuova i Esplendor Geomètrica per als seus concerts d’inauguració i clausura”.

“Fasenuova obrirà ENSO 2021 amb un treball inèdit, després de cinc anys de sonor silenci”, apunten des de ENSO. “La música del duo de Mieres continua sent igual de precisa i precisa, amb els seus ritmes contundents i esmolats”.

Des de la cabina de comandament de ENSO aclareixen sobre el nou del duo que “acaba de llançar-se en premsa amb el senzill “Arma”, produït per Óscar Mulero i amb l’emocionant videoclip dirigit per David Ferrando Giraut. Conté un cant d’urgència quasi adolescent, un crit a la vida vertiginosa del nostre temps, un advertiment mentre continues avançant sense mirar arrere”.

Tancarà Esplendor Geomètrica (EG) a la Casa de la Música

Esplendor Geomètrica, grup de culte de la música electrònica espanyola, clausurarà el festival a l’auditori de la Casa de la Música de Cigarreras, presentant el seu treball “40 anys ens il·luminen”, després d’un quinquenni sense pujar als escenaris, anoten des de ENSO.

“40 anys ens il·luminen” és el seu últim àlbum, publicat en 2020 per a celebrar el seu quaranté aniversari. A causa de la pandèmia no van tindre oportunitat de donar-ho a conéixer en directe amb anterioritat. No es tracta d’un disc més de E.G., que es reinventen inspirant-se en la seua pròpia i llarga trajectòria. Els temes d’aqueixa creació ofereixen composicions plenes de detalls, a vegades subtils, obrint un camí d’exploració que va més enllà de la típica música industrial carregada de clixés. E.G. experimenta ací amb soroll, veus gravades, collages sorprenents i els seus característics ritmes hipnòtics de tràngol industrial. Marca un gir i una evolució que continua sonant al grup”, ressalten en ENSO.

Alguns actes del programa

Per al dia d’obertura, dijous 28 d’octubre, ENSO ha preparat una taula redona, a les 18 hores. A continuació, el concert de Fasenuova.

El divendres, la Caixa Negra albergarà Ensolab, amb “masterclass” i “lives”, des de les 16 a les 23 hores.

El dissabte, s’utilitzaran els dos emplaçaments del festival: de 16 a 20 hores, prosseguirà Ensolab en la Caixa Negra. I a la Casa de la Música, “rare sessions”. A les 22 hores donarà principi el concert de clausura.