La regidoria de Cultura, a través del Centre Cultural Les Cigarreras, ens acosta fins al 30 de setembre l’exposició «Negocio» que mostra algunes de les obres més conegudes a nivell internacional i que es troben vertebrades pel mateix tema: els jocs dins de l’art.

La inauguració ha comptat amb la presència de l’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, i els comissaris de la mostra; Alba García, David Machado, Beatriz Martínez-Villagrasa i Miquel Soria.

La Mostra és una de les seleccionades dins de la III Convocatòria pública de projectes expositius «Buit Blanc» per al Centre Cultural.

Padilla, ha convidat a «alacantins-es i visitants a visitar durant els pròxims dos mesos Cigarreras i deixar-se portar per l’esperit crític i atrevit de l’exposició«.

Organitzada per joves talents del món de l’art amb el suport de la Universitat de Barcelona, Negoci reunirà obres pertanyents a artistes de talla mundial. El famós White Chess Set de l’artista japonesa Yoko Ono, l’irreverent i conegut Train de Brenda Romero, el sorprenent joc Ladrillazo d’Alejandro Pérez i Paco Fernández o l’impactant September 12th de Newsgaming.com s’uneixen a les diverses obres de noms tals com Joan Priego, Anne-Marie Schleiner, Natalia Carminati, Richard Hofmeier o Abel Barroso.

"Juego Ladrillazo" de Alejandro Pérez y Paco Fernández. Foto: Gabinet Premsa. Aj. Alacant

«Juego Ladrillazo» de Alejandro Pérez y Paco Fernández. Foto: Gabinet Premsa. Aj. Alacant

L’objectiu d’aquesta mostra? Oferir un variat i profund viatge per un estil artístic d’esperit molt crític, i que fa una mica més que mostrar-se davant qui ho contemple. Una col·lecció d’obres d’art que criden a l’espectador i ho fan participar, formar part de la pròpia obra per a aprofundir en aqueixa crítica social, econòmica, política, però sobretot cultural.

A les obres exposades se’ls uneixen performances i tallers que es duran a terme en l’exterior del recinte. L’artista italiana Laura Malinverni oferirà un dels seus atrevits tallers, mentre que es podrà gaudir de les performances d’artistes del nivell de Ian Bogost i Jane McGonigal. L’entrada a l’exposició serà totalment lliure.

Activitats complementàries

Taller de creació de jocs de taula crítics

Com la recerca sobre l’art social i el joc encara segueix oberta, volem donar l’oportunitat a diversos artistes o altres agents a participar en una convocatòria de tallers gratuïts per a formar part i complementar els continguts d’aquesta exposició.

Cada taller té una durada de quatre sessions de dues hores i mitjana cadascuna i es basa en el model del disseny col·laboratiu. Cada sessió tracta un tema específic, orientat a facilitar la creació dels jocs. Dins del taller els participants s’acostaran a les metodologies de disseny de jocs, al mateix temps que temps se’ls proporcionaran eines per a la reflexió i l’anàlisi crítica sobre la relació entre la societat contemporània, els joves i el futur. Tots dos tallers es desenvoluparan seguint la mateixa estructura, però es focalitzaran en dos temes diferents i cadascun serà guiat per un expert en la temàtica del mateix.

 

Dirigit per la Dra. Laura Malinverni (Universitat Pompeu Fabra)

L’objectiu final d’aquest taller és que els participants, a través de la reflexió col·laborativa creuen i dissenyen una sèrie de jocs de taula.

Ian Bogost i

Jane McGonigal

Cruel 2 B Kind

(2006)

Aquesta obra es desenvoluparà com a activitat paral·lela a l’exposició. Cruel 2 B Kind és un joc d’assassinat benèvol on els agraïments, l’amabilitat i l’afecte per l’altre són l’eix central. Al començament del joc, a cada jugador se li assignen tres “armes” secretes. Estasarmas, lluny de resultar agressives, semblaran actes de bondat a l’atzar per als espectadors, mentre que per als jugadors són maniobres mortals. D’aquesta forma, alguns jugadors seran assassinats per una serenata, uns altres per un compliment. Vostè i la seua parella podrien ser derrotats per una ovació innocent del grup.

Encara que es proveeix al jugador d’aquestes benvolents armes, no se li facilita informació sobre els seus objectius. Sense noms, sense fotos, gens més que la garantia que romandran a l’aire lliure dins dels límits del joc durant el temps designat. Qualsevol que trobe podria ser el seu objectiu.

L’única forma de descobrir-ho és atacar-los amb la seua arma secreta. Però cura, el caçador també és caçat. A altres jugadors se’ls han assignat les mateixes armes secretes, i vénen a cercar-li. Qualsevol cosa fora del normal que faça per a assassinar als seus objectius pot revelar la seua pròpia identitat secreta als altres jugadors que li volen mort.