Les diputacions d’Alacant i Jaén han signat aquest migdia un protocol d’actuació que permetrà iniciar una nova línia de col·laboració per a promoure accions culturals conjuntes que redunden en una major projecció de la vida i l’obra de Miguel Hernández.

L’acord, rubricat pel president de la institució provincial alacantina, Carlos Mazón, i pel seu homòleg de Jaén, Francisco Reyes, obri una nova etapa cultural que començarà aquesta tardor amb l’exposició ‘A plena llum’ en el Palau Provincial d’Alacant. Mazón ha mostrat la seua satisfacció per “aquest acord en el qual el nostre poeta més universal es fa cada dia més universal. La cura, l’afecte, la digitalització, la conservació i el manteniment del seu llegat que ha fet la Diputació de Jaén durant aquest temps és digne d’elogi”.

A més, el president de la institució alacantina ha indicat que ara el més important és acostar aqueix patrimoni a la gent de la província. “El llegat del poeta torna a casa amb una exposició a plena llum que a partir d’octubre estarà en el Palau Provincial. És important ressenyar el treball conjunt, perquè Miguel Hernández no és de ningú, ens encanta parlar del poeta alacantí, del poeta oriolà però la realitat és que li pertany al món”, ha apuntat Mazón, qui ha insistit que la col·laboració entre la Diputació d’Alacant i la de Jaén, “gràcies a l’àrea de Cultura de la institució alacantina, és profitosa per a tots”.

També la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que aquest acte “materialitza tots els esforços realitzats i torna a deixar patent que Miguel Hernández és el poeta de tots, al marge de qualsevol ideologia política. La signatura de l’acord és en si mateixa un homenatge al nostre poeta més universal”. La titular de Cultura ha remarcat a més que les dues diputacions, d’Alacant i Jaén, «ho tenen clar, col·laboraran juntes. S’estrenyen llaços per a treballar i per a donar a conéixer més encara més la figura de Miguel Hernández».

Després de visitar part del llegat del poeta en la seu de l’Institut d’Estudis Giennenses, Reis ha destacat també la rellevància del Museu de Quesada, localitat natal de la dona del poeta, Josefina Manresa, i ha afegit que “la signatura d’aquest protocol obri moltes oportunitats entorn de la figura d’aquest autor, tant per a Alacant com per a Jaén,”. El president de Jaén ha estat acompanyat per la vicepresidenta primera de la Diputació de Jaén, Francisca Medina, i el diputat de Cultura i Esports, Ángel Vera Sandoval.

Totes dues institucions s’han compromés amb la signatura del protocol, duta a terme hui en la Diputació de Jaén, a coordinar programes conjunts d’impuls de turisme cultural a les seues províncies, prenent com a eix el llegat literari del poeta. L’acord inclou, a més, fomentar la creació de xarxes de col·laboració entre entitats locals per a l’intercanvi d’informació i obrir línies comunes en matèria de publicacions, així com impulsar l’activitat educativa, acadèmica i investigadora sobre el poeta oriolà.

La Diputació d’Alacant, des de l’àrea de Cultura, va iniciar l’any passat les negociacions per a acostar el llegat de Miguel Hernández a la seua província natal. Al febrer va tindre lloc la primera reunió entre Julia Parra i Francisco Reyes en la qual es va concertar la signatura d’un acord per a desenvolupar actuacions conjuntes que contribuïsquen a la difusió del patrimoni cultural del poeta.

Mazón ha fet una crida als alacantins i alacantines, als oriolans, als veïns de la Vega Baixa i a quantes persones ens visiten a partir d’octubre, “perquè vengen al Palau Provincial a gaudir ‘A plena llum’, que és el nom de l’exposició, d’aquest llegat que tan extraordinàriament bé està cuidant i promocionant la Diputació de Jaén, que és on el poeta tenia el seu amor i el seu cor”.

Per part seua, Julia Parra ha avançat que ja s’ha començat a treballar per a preparar l’adaptació de la mostra a l’espai on s’instal·larà. “Com ja ha ocorregut en altres ciutats com Manchester, Dublín, Nova York, Chicago o París, estem convençuts que tindrà un gran acolliment per l’interés que desperta Miguel Hernández a tot el món i per les ganes que tenim tots els alacantins de tornar a gaudir del seu llegat”, ha manifestat la diputada. L’estada a Alacant coincidirà amb l’aniversari del naixement del poeta, el 30 d’octubre.

El president i la vicepresidenta de la Diputació d’Alacant han agraït a l’equip de Govern de Jaén, amb el seu president al capdavant, el seu acolliment i predisposició per a establir un canal de diàleg i treball conjunt, que anirà més enllà de l’exposició ‘A plena llum’, amb la intenció comuna de contribuir a posar en valor la figura de Miguel Hernández.

L’autor de Perit en Llunes o El raig que no cessa, entre altres, nascut a Orihuela en 1910, és considerat el poeta més important de la Comunitat Valenciana en llengua castellana de tots els temps. El seu llegat va ser preservat i ampliat per la seua vídua fins a 1969, a través de la Fundació Miguel Hernández d’Orihuela, sent adquirit en 2012 per la Diputació de Jaén, que el va catalogar i va digitalitzar a fi de difondre la seua vida i obra. Enguany es fa un important pas més perquè també la Diputació d’Alacant contribuïsca de manera activa amb noves accions per a la promoció, foment i divulgació d’aquest important patrimoni literari.