Les escultures “Silvia” i “María” de l’artista Jaume Plensa (Barcelona, 1955) continuaran exposades fins al mes de setembre en la plaça del Congrés Eucarístic, al costat de la Basílica de Santa María, a Elx. La Fundació Hortensia Herrero i l’Ajuntament de la ciutat il·licitana confirma que la mostra d’aquestes peces monumentals, que es va inaugurar el 14 de novembre de 2019 i tenia previst finalitzar el mes de juliol de 2020, es prorroga durant tot l’estiu i s’exposarà fins a finals del setembre vinent. L’anunci de la prolongació de l’exposició coincideix amb el procés de desescalada davant la lluita contra crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Les dues escultures monumentals que componen aquesta exposició itinerant, de set metres d’altura cadascuna i set mil quilos de pes, s’han integrat des de fa uns mesos en el paisatge cultural d’Elx. La capacitat transformadora de l’obra d’art en espais públics cobra encara major rellevància en el llenguatge creatiu de Jaume Plensa, en situar-les en una plaça. L’espai obert, idoni per a l’intercanvi d’idees i de relacions humanes, tan arrelat des de l’Antiguitat en les cultures mediterrànies es torna ara en element essencial després de l’aïllament social.

En aquest context, i davant el nou escenari, la Fundació Hortensia Herrero continua impulsant l’art i la cultura, més necessaris que mai, acostant aquesta experiència artística a la ciutat d’Elx i contribuint al desenvolupament de l’art contemporani. Amb la pròrroga, l’Ajuntament d’Elx vol afavorir que la comunitat puga reconquerir el seu espai social de convivència i que les escultures desperten també del seu aïllament.

Situades en ple nucli monumental de la ciutat, “Silvia” i “María” es mostren en actitud de meditació, amb els ulls tancats. En plena escolta interna evocada a l’exterior. Les escultures de Jaume Plensa somien i senten, però també dialoguen amb l’entorn social. Transmeten i generen emocions.

Un contacte humà amb la bellesa i l’art exponent de la cultura, que serà tan necessària en aquest temps i del qual podrem gaudir a la nostra ciutat durant tot l’estiu.

Els dos caps de Jaume Plensa que s’exposen a Elx, al costat d’altres cinc escultures de similars característiques, van formar part de la mostra que va acollir la Ciutat de les Arts i les Ciències de València l’any 2019 impulsada per la Fundació Hortensia Herrero. Després de la ciutat il·licitana, l’exposició seguirà la seua itinerància fins a la província de Castelló en un projecte de mecenatge artístic que pretén difondre l’art i la cultura per tota la Comunitat Valenciana.