Les primeres notícies arqueològiques sobre la vila romana apareixen en 1967 quan José María Soler va publicar un article sobre la romanització a la comarca on s’incloïa la vila de Casas del Camp on l’investigador va destacar l’existència de fustos i bases de columnes. “Es tracta sens dubte d’un dels jaciments arqueològics més interessants i desconeguts del nostre territori el qual ens aporta gran coneixement sobre la història de la nostra ciutat durant l’època romana i califal”, ha indicat la regidora de Museus, Elena Benítez.

Els vestigis arquitectònics més rellevants trobats fins hui en el jaciment són: un bany, un pou, una estada domèstica i una estada dedicada al treball industrial en el que es considera una almàssera de l’època. Des de 2017 a 2019 es van desenvolupar tres campanyes d’excavacions que van il·luminar importants troballes com diverses fosses abocador a extramurs de “la casa del senyor” on van aparéixer nombroses restes òssies d’animals equins de gran port, la qual cosa aporta indicis de la importància de la família que habitava l’assentament.

En la present campanya es reprenen els treballs en la primera parcel·la amb prospeccions en l’entorn que ajuden a delimitar el perímetre de la vila. S’ha excavat una malla de rases en paral·lel amb la qual valorar la densitat de restes en la totalitat de la superfície. Els treballs de camp es realitzen per dos peons especialitzats en arqueologia, dos estudiants de la Universitat d’Alacant, un especialista en fotogrametria i una arqueòloga. L’objectiu és conéixer el conjunt d’edificacions que formen la vila, la seua funcionalitat i evolució cronocultural.

“Per a Villena és molt important posar en valor la seua rica història ja que com a ciutat de pas entre l’altiplà i el litoral i a causa de l’abundància d’aigua en les nostres terres, hem sigut una ciutat de rellevància des de la prehistòria”, ha assenyalat l’Alcalde qui ha mostrat predisposició a poder donar a conéixer a ciutadania i turistes aquest jaciment arqueològic contemporani que complementa les troballes realitzades a Villena durant la Prehistòria.

Des de 2018 el jaciment s’integra en un Pla General d’Investigació aprovat per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana. L’objectiu és conéixer en profunditat el procés de romanització del territori, és a dir, com es va produir la colonització romana, les seues característiques i les influències en la població autòctona. El finançament de la investigació depén del pressupost municipal. registrada en una partida denominada “actuacions arqueològiques José María Soler”.